Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на правосъдния министър предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев.

Мотивът на кадровиците обаче е, че не те, а Пленумът на ВСС, в който влиза и съдийската колегия, избира главен прокурор. Затова и искането трябва да се конкретизира. 

Колегията ще изпрати и пълния стенографски протокол от заседанието на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет от днес. 

Колегията обаче образува производство срещу заместник главния прокурор Пламена Цветанова, за която в същото искане на Демерджиев се иска такова.

В обсъждането взеха участие Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов, Стефан Петров и Евгени Иванов, които се обединиха около мнението, че предложението не носи яснота по изнесените фактически данни и правни изводи, необходимо е да се поясни какви нарушения са извършени и по какъв ред и в каква процедура следва да се разгледа.

Припомняме, министърът на правосъдието Иван Демерджиев предложи да се образува дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Пламена Цветанова, заради отказа на Прокуратурата на два пъти да предостави поисканата от Министерството на правосъдието информация за случайното разпределение на дела (прилагането на чл. 9 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Главният прокурор Иван Гешев се отведе от гласуването, но запази своето право да коментира.

Демерджиев поиска дисциплинарка за Гешев и заместника му Цветанова

Демерджиев поиска дисциплинарка за Гешев и заместника му Цветанова

Заради забавяне на информация случайно ли се разпределят делата

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) започна дисциплинарни производства срещу трима прокурори, свързани със случая "Осемте джуджета" - Димитър Франтишек Петров от Специализираната прокуратура, Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура, командировани в Специализираната прокуратура.

През ноември министърът на правосъдието в служебното правителство Иван Демерджиев предложи на прокурорската колегия да започне дисциплинарни производства срещу тримата магистрати заради техни действия, описани в журналистическото разследване "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд. Разследването разкрива схема за присвояване на бизнес и имущество, осъществена от бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров - Петьо Еврото.

Иван Демерджиев е вторият поред правосъден министър, който иска от ВСС да образува производство срещу главния прокурор Иван Гешев. Предшественикът му Янаки Стоилов поиска от ВСС да освободи предсрочно Гешев. Висшият орган на магистратите обаче отхвърли искането му без да го разглежда изобщо по същество - нещо, което Янаки Стоилов обжалва пред ВАС отказа, а Министерски съвет прие искане за тълкувателно решение на Конституционният съд (КС) по въпроса "дали министърът на правосъдието може да иска освобождаването на тримата висши ръководители на съдебната власт на основание чл. 129, ал.3 т.5 от Конституцията". Решението на Конституционния съд се очакваше в рамките на мандата на второто служебно правителство. Междувремено Янаки Стоилов стана конституционен съдия.