Само един от тримата мними прокурори, задържани при специализираната операция на звено „Антикорупция” на 26 февруари в софийския МОЛ остава в ареста.

Под стража остава Васил Василев, а другите двама – Петър Маринов и Цветелин Василев са освободени под домашен арест.

Причината Софийски районен съд да наложи по-лекото наказание е здравословното състояние на двамата. Представени са писмени документи, че Петър Маринов и Цветелин Василев страдат от тежки заболявания, съобщават от прокуратурата.

Маринов е диагностициран с „ХИВ +“, а Цв. Василев страда от бронхиална астма, за чието лекуване е необходимо провеждане  на поддържащо лечение в домашно-амбулаторна обстановка.

Припомняме, Васил Василев, Цветелин Василев и Петър Маринов са с образувано досъдебно производство за изнудване на сирийски бизнесмен в София, представяйки се за прокурори от Софийска градска прокуратура. Те са шантажирали сирийския гражданин, че могат да променят и/или отменят обвиненията срещу негови племенници, които са обвинени за убийство.

Според сигнала на бизнесмена те са обещавали мярката за неотклонение на племенниците му да бъде изменена в по-лека, а впоследствие и воденото срещу тях дело да бъде прекратено. Сириецът вече е платил 55 000 лв.

Тримата мними прокурори са осигурили и документи с логото на СГП, СГД, ВКП и ВКС, както и на столичната полицията.

Тримата бяха задържани при зрелищна операция непосредствено след като са получили втора вноска от свидетеля от 25 000 лв.

Петър Маринов, Васил  Василев и Цветелин  Василев, са привлечени като обвиняеми за извършено престъпление  измама  в особено големи размери и представляваща особено тежък случай.