Очевидно е, че шестимата руснаци, на които вчера беше издадена Европейска заповед за арест от България, няма да пътуват повече в Европа. И това не е от вчера, а от много време, дори и само защото те са прекарали вече десетилетие в Европа под чужда самоличност.

Самата ЕЗА има само символична стойност, но и това е нещо, смята журналистът Христо Грозев. Въпреки че самите взривове у нас са също от време повече от десетилетие, обявяването им за издирване е по доразследване от 2018 г., у нас от 2021 г. когато вече започват да се правят връзки между отделни "инциденти" на територията на цяла Европа.

За Нова телевизия Христо Грозев припомни, че повечето от лицата са идвали повече от веднъж в България, двама от тях са обвиняеми и по отравянето на Гебрев, Скрипал и взривовете в Чехия, където има и загинали граждани. Това е фокусирана, дългогодишна атака на групата от ГРУ срещу България.

Разследващата група журналисти, в която участва и Христо Грозев, е стигнала и до помощници на групата - двама чешки граждани, семейство, етнически руснаци. На този етап няма информация за възможно съучастие на български граждани.

Уникалното в случая е, обясни Христо Грозев, че за първи път се повдигат обвинения срещу действащи и то на висока държавна служба в Руската федерация бивши агенти на ГРУ. Това се отнася за трима от шестимата - единият е действащ дипломат, а двама са представителите на президентската администрация в Сахалин и Якутия.

Припомняме, че последният инцидент в оръжеен склад, собственост на Емилиян Гебрев, беше през юни месец 2023 г. В обекта, който се намира в местността Погребите, край Карнобат, имаше и взривове и една година по-рано.

Bellingcat: ГРУ два пъти опитва да отрови Гебрев заради доставките му за Украйна

Bellingcat: ГРУ два пъти опитва да отрови Гебрев заради доставките му за Украйна

В чешкия склад обаче не е имало пратка за Киев…

Припомняме случаите:

Първият случай, 12 ноември 2011 г. до село Ловни дол, когато бил взривен склад собственост на търговско дружество "Емко" на Емилиян Гебрев. Унищожено е огромно количество взривни вещества, предназначени за Министерство на отбраната в Грузия.

Вторият случай е от 2015 г. до село Иганово, при който бил взривен склад за готова продукция на ВМЗ "Сопот". Част от продукцията също била собственост на търговското дружество "Емко".

Третият случай е от 31 май 2015 г., когато при пожар в сградата на бившия институт по специална техника в София, изгарят веществените доказателства по делото за взривовете в складовете на ВМЗ "Сопот". Установено е, че пожарът не е възникнал в резултат на самозапалване.

Четвъртият случай е от 2020 г. до Мъглиж, когато бе взривен склад за детонатори и възпламенители на завод "Арсенал" в Казанлък.