И втори съд разреши на бургаския общински съветник Бенчо Бенчев да се лекува в чужбина.

Днес Окръжният съд в Бургас потвърди решението на Районния съд, с което е отменена забраната му да напуска страната.

Според Окръжния съд първоинстанционния съд е положил необходимите усилия за изясняване на обстоятелствата по делото и е направил обосновани изводи за фактическата обстановка. Приел е, че е основателно искането на подсъдимия за разрешаване да напуска страната, като е изложил подробни мотиви за решението си на базата на надлежно приети медицински документи.

Въззивната инстанция счете, че районният съд обосновано е направил извод, че подсъдимият е показал безупречно процесуално поведение - не е бил причина за отлагане на делото и несъобразяване с предходните определения на съда, с които временно на подсъдимия е било разрешавано да напуска пределите на държавата. Съобразил е също, че спрямо Бенчев по време на досъдебното производство е взета мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 50 000 лева, която е достатъчно тежка за престъплението, за което е обвинен, и която сама по себе си постига целите на мярката за неотклонение.

По тази причина съдът е приел, че забраната за напускане на страната е излишна предвид процесуалното поведение на подсъдимия, както и нуждата от лечение и правото му да избере къде да бъде лекуван.

Съдът разреши на Бенчо Бенчев да се лекува в Турция

Съдът разреши на Бенчо Бенчев да се лекува в Турция

Днес като свидетел беше изслушан личният шофьор на подсъдимия

Така взетата мярка създава допълнителни физически и психологически травми на подсъдимия и към настоящия момент е вече неадекватна и неоправдана, предвид неговото безупречно процесуално поведение, посочват от съда.

Решението е окончателно.

Припомняме, Бенчев заедно с бившия депутат от ДПС Несрин Узун бяха сред върнатите от турските власти български граждани, арестувани при задържането на Димитър Желязков - Митьо Очите в Истанбул на 4 август.

Бенчев отрича да е имал бизнес с Митьо Очите, Несрин Узун - също, въпреки че и двамата са задържани в хотела, където е отседнал бургаският криминален бос, а самата регистрация в хотела е направена от Узун на името на Бенчев. Както Бенчев, така и Узун бяха в ареста в Бургас, но бяха освободени на 6 август, без да им бъдат повдигани обвинения.

Разпитаха бивш депутат по делото срещу Бенчо Бенчев

Разпитаха бивш депутат по делото срещу Бенчо Бенчев

Показаният на Несрин Узун бяха дадени при закрити врата

Общинският съветник от Бургас Бенчо Бенчев беше пуснат от ареста под гаранция в размер на 50 000 лв.

На 5 февруари 2020 г. съдът разреши Бенчев да се лекува в клиника в Турция. Ден по-късно прокуратурата обжалва пускането на Бенчо Бенчев зад граница. На 17 февруари Окръжният съд в Бургас окончателно отказа да пусне Бенчо Бенчев да се лекува в чужбина.

Година по-късно обаче съдът все пак пусна общинският съветник за лечение в чужбина.