Радев се е предоверил на Кирил Петков. Конституцията е нарушена, но не знам дали е необходимо да се стига до импийчмънт. Това заяви пред Нова телевизия бившият конституцинен съдия проф. Пламен Киров по повод двойното гражданство на бившия икономически министър Кирил Петков.

Той обясни, че от юридическа гледна точка има основание за това, тъй като държавният глава е можело да поиска информация от ГД ГРАО, за да се види дали срещу името на Петков фигурира двойно гражданство.

Киров посочи, че бившият министър трябва да върне заплатите, командировъчните и осигуровките си за периода, в който е бил в служебното правителство.

Според него по силата на решението на Конституционния съд Кирил Петков никога не е бил министър.

Радев не коментира решенията на КС, но иска повече министри като Кирил Петков
Обновена

Радев не коментира решенията на КС, но иска повече министри като Кирил Петков

Президентът отрече да е знаел за двойното гражданство на бившия министър

Това означава, че всички негови актове са постановени от некомпетентен орган, следователно са нищожни, поясни бившият конституционен съдия и допълни: Изправени сме пред перфектна административна буря, защото си нямаме представа за хаоса, който ще се породи от тази нищожност на актовете.

По негови думи прокуратурата трябва да установи дали е попълнена декларация с невярно съдържание.

Според Киров евентуалното наказание ще бъде възможно най-лекото предвид чистото съдебно минало на Кирил Петков, а именно - парична глоба.

Той е категоричен, че на бившия министър му е било ясно, че едно волеизявление не е достатъчно, за да се откаже от канадското си гражданство.

По негови думи няма автоматизъм в решението нс КС, защото се отнася само за указа за назначаването, а лицата, които имат правен интерес, могат да се позоват на нищожността на актовете на министъра. Съдът обаче трябва да се произнесе по всеки отделен казус.

Кирил Петков: България загуби частица от своя суверенитет, аз изпълних своя дълг

Кирил Петков: България загуби частица от своя суверенитет, аз изпълних своя дълг

Моят дълг беше да не стоя безучастно

Относно искането на ВМРО всички актове да се обявят за невалидни, проф. Киров заяви, че това решение е в правомощията на ВАС.

Запитан за влиянието на това решение върху предизборната кампания той посочи, че няма еднозначно мнение - както може да окаже се отрицателно, така и положително за Петков.

Припомняме, съгласно решението на КС указът на президента Румен Радев от 10 май за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев, е противоконституционен.

Кирил Петков не е бил само български гражданин, когато става министър

Кирил Петков не е бил само български гражданин, когато става министър

Конституционният съд с решение от днес, прието с 11 гласа

Делото в КС беше образувано по искане на 55 народни представители от ГЕРБ в 46-ото НС. Те настояха указът на президента Румен Радев от 10 май тази година, в частта, с която Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката, да бъде обявен за противоконституционен. Аргументът им беше, че към тази дата той все още бил гражданин и на Канада. Според Конституцията само хора, които имат единствено българско гражданство може да са депутати, министри и магистрати. Подобен казус има и с председателя на Софийски градски съд Алексей Трифонов.

Конституционалисти обаче коментираха преди окончателното произнасяне на съда, че проблем с актовете с подписа на Кирил Петков като министър няма да се създаде, включително и че те могат да бъдат преподписани от наследника му министър Везиева.