От Бюрото по защита на свидетели в момента тече прехвърляне на имуществото към Министерството на правосъдието, самите служители са вече в Министерството на правосъдието. Има и дело в КС във връзка с имотите на бюрото. Това заяви пред БНР новоизбраният служебен министър на правосъдието Иван Деменджиев.

"Това дело за мен е странно. Ако наистина прехвърлянето на имущество от Бюрото от прокуратурата към МП е толкова важно, че да бъде конституционен проблем, за мен възниква въпроса защо толкова много вещи са извадени от това имущество и са разпределени на други места из прокуратурата? Това са трактори, косачки, 15 автомобила...", изброи Демерджиев.

Иван Гешев оспорва пред КС даването на активите на Бюрото по защита на министерството

Иван Гешев оспорва пред КС даването на активите на Бюрото по защита на министерството

Това са активи на прокуратурата и депутатите не могат да се разпореждат с тях

По думите му сега има две противоречиви тези - че въпросът с имуществото (на Бюрото за защитени свидетели - б.р.) е конституционен проблем, от друга страна, че тази дейност може да функционира в правосъдното министерство без 15 автомобила и още 45 позиции и други вещи.

Да изясни главният прокурор (Иван Гешев) това, спорът е за всички тези вещи. Тези вещи не са предназначени за стандарта на живот на някой, който управлява Бюрото, а те са държавни и са за дейността на Бюрото. Те трябва сега да преминат в МП", каза още Демерджиев.

Янаки Стоилов пита ВСС как са закупени автомобили на Бюрото за защита

Янаки Стоилов пита ВСС как са закупени автомобили на Бюрото за защита

Разследването Pandora Papers било оценка на спецслужбите у нас

По отношение на това дали правосъдният министър има правомощия да иска отстраняване на всеки съдия, магистрат и на тримата големи включително, това е безспорно, а има такова дело в КС и естествено това е в правомощията на КС, така че чакаме неговото решение", каза още Иван Демерджиев.

Първият призив на Европейската комисия е бил да бъдем по-решителни в мерките, които разписваме. Така отговори новият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев на въпрос кога се очаква ЕК да одобри Плана за възстановяване и развитие.

Той подчерта изискването на ЕС към страната ни да спазва върховенството на правото, което да стане залог за получаване на милиардите по Плана. "Реформите в сферата на правосъдието да бъдат цената на тези милиарди. Това смятам, че иска ЕК да види реформите, преведени в реални действия", каза Демерджиев.

Командироват служители от Бюрото по защита към НСО и ГД Охрана

Командироват служители от Бюрото по защита към НСО и ГД Охрана

Янаки Стоилов не иска сътресения в Бюрото за защита на свидетелите

"Ние осъзнахме, че така ще се решат проблеми, натрупани през годините. Включително да има контрол над Главния прокурор и актовете му. Реакцията е все по-положителна, работим усилено и сме много близо до финализирането на окончателния вариант на разписаните механизми в Плана. Това финансиране по Плана е, ако ние предложим мерки, осигуряващи върховенството на правото", каза Демерджиев.

По отношение на контрола и разследването на Главния прокурор той изтъкна предложението на правосъдното ведомство това да става от прокурор или следовател на случаен принцип.

Стоилов: Символично е прехвърлянето на Бюрото за защита

Стоилов: Символично е прехвърлянето на Бюрото за защита

Очаква предложения за нов председател на ВКС

Относно изборът на досегашния служебен министър проф. Янаки Стоилов за конституционен съдия, неговият наследник на поста е оптимист, че Стоилов ще се впише много добре в Конституциония съд. "Той е изключителен професионалист", каза Демерджиев.