Прехвърлянето на Бюрото за защита от главния прокурор към министерството на правосъдието е по-скоро символично. Това заяви правосъдният министър Янаки Стоилов в "Панорама" по БНТ.

Стоилов чака в този служебен мандат отговор от КС за главния прокурор

Стоилов чака в този служебен мандат отговор от КС за главния прокурор

МП ще облече в законопроект предложението си за премахване на спецправосъдието

Бюрото по защита на застрашени лица във връзка с наказателно производство става второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на правосъдието. Това реши вчера правителството. Постановлението е изготвено във връзка с приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Припомняме, малко преди разпускането на 46-ото НС депутатите приеха Бюрото по защита към прокуратурата да премине към Министерство на правосъдието. Звеното беше под ръководството на главния прокурор от 2014 г., като преди това бе към Министерство на правосъдието. През март месец тази година в Конституционния съд бе внесено искане на президента за тълкуване срещу разпоредби от текстовете в Закона за съдебната власт, с които структурата получи полицейски правомощия. Именно служители на Бюрото по защита влязоха в президентството, за да търсят документи във връзка с разследването срещу секретаря на президента Пламен Узунов една година преди това.

В края на юли Държавната финансова инспекция влезе на проверка в Бюрото, но резултати от това не бяха оповестени.

Бюрото по защита става второстепенен разпоредител с бюджет към МП

Бюрото по защита става второстепенен разпоредител с бюджет към МП

Решението е на Министерския съвет

Стоилов коментира и други актуални въпроси за съдебната система у нас.

Очаквам не само в рамките на ВСС, а и в съдийските, юридическите среди да се обсъжда въпросът, да се предлагат подходящи кандидати, които очаквам да достигнат до Висшия съдебен съвет. Така коментира той предстоящата в следващите месеци процедура по избор на нов председател на Върховния касационен съд.

Имах среща с делегацията, както и още няколко от колегите министри, това е част от политическия пейзаж - да се води открит диалог с представителите на Европейския съюз, коментира Стоилов. По думите на министъра оценката им е открита - липсват достатъчно усилия за борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Магистратите от ВСС поспориха как да изберат нов шеф на ВКС

Магистратите от ВСС поспориха как да изберат нов шеф на ВКС

Георги Кузманов настоя да има само система за гласуване „за“