Служебният правосъден министър Янаки Стоилов настоя да не се допускат никакви сътресения в работата на Бюрото за защитени свидетели. Коментарът си той направи, след като провери как работи Бюрото, което официално вече премина в Министерство на правосъдието.

Стоилов изрази задоволството си, че вече Бюрото за защитени свидетели е в МП като второстепенен разпоредител. Въпреки това служебният правосъден министър е убеден, че политически натиск няма да има.

Към настоящия момент ще се командироват служители от ГДО, но Стоилов отказа да каже колко точно ще бъдат командированите с аргумент за детайли, които биха разкрили чувствителна информация. Почти няма напуснали хора от Бюрото, но има други, които са командировани в НСО - става въпрос само за няколко души и явно, по думите на Стоилов, във връзка с "техния патрон".

Янаки Стоилов: Аз няма да се движа с няколко големи служебни автомобила

Янаки Стоилов: Аз няма да се движа с няколко големи служебни автомобила

Най-важният въпрос е да продължи защитата на застрашените лица

Той увери, че няма никакви трудности, които да са непредодолими а хората, които работят в Бюрото имат качества, с които да изпълняват своите задачи - главно функцията на подзащита.

Стоилов не очаква да възникнат проблеми със защитата на свидетелите. Ръководството се предвижда да бъде рационализирано с правила.

Янаки Стоилов посочи, че за следващата година трябва да се предложи нов бюджет, касаещ основните разходи на бюрото.

Стоилов и Гешев обсъдиха преместването на Бюрото по защита

Стоилов и Гешев обсъдиха преместването на Бюрото по защита

Правосъдният министър не очаква затруднения относно охраната на главния прокурор

Припомняме, Бюрото по защита на застрашени лица във връзка с наказателно производство стана второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на правосъдието.

Малко преди разпускането на 46-ото НС депутатите приеха Бюрото по защита към прокуратурата да премине към Министерство на правосъдието.

Звеното беше под ръководството на главния прокурор от 2014 г., като преди това бе към Министерство на правосъдието. През март месец тази година в Конституционния съд бе внесено искане на президента за тълкуване срещу разпоредби от текстовете в Закона за съдебната власт, с които структурата получи полицейски правомощия. Именно служители на Бюрото по защита влязоха в президентството, за да търсят документи във връзка с разследването срещу секретаря на президента Пламен Узунов една година преди това.

Гешев се изнесе от резиденция "Бояна"

Гешев се изнесе от резиденция "Бояна"

Договорът му е трябвало да бъде прекратен до 1 октомври