Категорично отказвам и няма да позволя безогледен и противокоституционен погром върху българската прокуратура заради лични и тяснопартийни амбиции!... Не мога и нямам право да мълча, когато виждам, че прокуратурата се превръща в разменна монета при спорове между политическите партии и техните лидери.

Това заявява главният прокурор Иван Гешев в свое изявление, разпространено от пресцентъра на прокуратурата в писмен вид и съпроводено с видеозапис. Изявлението на Иван Гешев не е позовано, нито обвързано с определено събитие, както не се посочва и конкретен адресат. То идва в контекста и с директно позоваване, в деня, в който Европа отбелязва една година от началото на войната на Русия в Украйна, а и самият Гешев се позовава в началото на обръщението си именно на кръвопролитната война с констатацията "сякаш ние, хората, не сме научили уроците от историята си и повтаряме най-черните й страници".

Иван Гешев заявява, че страната ни се намира в политическата, икономическата и конституционната криза, институциите не са стабилни, а тяснопартийните цели и личното благополучие все по-често се поставят пред интересите на народа ни, както и пред "суверенитета на Отечеството, за които са платили с кръвта си и живота си дедите ни".

След това главният прокурор констатира, че "днес единствено съдебната власт, част от която е и прокуратурата, остава гарант за сигурността на гражданите. Ние сме последната крепост на правовия ред и демокрацията!"

Затова и атаките срещу прокуратурата се засилвали, а Иван Гешев припомня, че още от началото на мандата си е подложен на силен и несправедлив натиск. Този натиск идва от "политически кръгове, олигарси и зависими от тях медии", а атаките са както от вътрешни, така и от външни източници. Прокуратурата обаче не може да бъде заложник на дребнави политически сметки и не трябва да носи отговорност за политическата криза в България.

Гешев се оплака на евродепутати от ЕКР от политически натиск

Гешев се оплака на евродепутати от ЕКР от политически натиск

Главният прокурор изрази притеснение за състоянието на съдебната власт

Атаките Иван Гешев определя като опасни, защото така се нарушават основните конституционни принципи за разделение на властите и независимостта на съдебната система, в частност на прокуратурата. "Опасно е, защото именно те са вододелът между демократичната държава и едноличната власт, а оттук крачката до засягане правата на българските граждани и репресии, които познаваме от историята, е много малка."

Търгуването на прокуратурата е опасен прецедент, който е заплаха за стабилността на държавата. То поставя в риск обществото ни, като ни компрометира в очите на нашите съюзници. Основната цел за мен и колегите ми е да защитим Конституцията и разделението на властите.

Иван Гешев заявява, че въпреки всичко прокуратурата води и ще продължи да води битка в защита на националната сигурност и правата на всеки български гражданин.

В изявлението си Иван Гешев припомня за времена, когато "българи са убивали българи", тоталитарните репресии и убийства, Холокоста, Луковмарш, но и единението на българския народ за спасяването на българските евреи.

Нека отново върнем истинския смисъл в думите отечество, татковина, дълг, чест, достойнство, независимост, призовава Гешев.

Точно обратното - тя ще остане стожер на правата на българските граждани и пазител на правовата държава и демокрацията! Изборите идват и си отиват, но хората и Родината остават.

Изявлението си Гешев завършва с "Бог да пази България!"