На родена в Дания сирийка е издадена национална заповед за издирване за пране на пари в особено големи размери в Пловдив, съобщиха от Апелативния съд в Града на тепетата.

Полицията издирва жената за това, че на 25-и и 26 юли 2019 г. е извършила финансови операции с парични средства, за които е знаела, че са придобити чрез измама.

Фарах ал Гауи е направила два банкови парични превода от сметка на българска фирма към сметка в Хонконг. При втория е изтеглила и сума от 47 000 лв. в брой.

Деянието е извършено на три пъти, средствата възлизат на общо 1 163 018 щ. д. с левова равностойност 2 093 481,68 лв. Апелативният съд определи случая като особено тежък.

Съдът прие, че са налице всички предпоставки за издаване на национална заповед за задържането на Фарах ал Гауи. Тя може да получи наказание "Лишаване от свобода" за срок от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева и от събраните по делото доказателства може да бъде направено обосновано предположение, че именно тя е съпричастна към вмененото й престъпление.

Налице е и опасност сирийската гражданка да извърши друго престъпление, с оглед начина и механизма на осъщественото деяние, както и да се укрие, защото постоянното й местоживеене е в чужбина и е отказвала й да се яви пред разследващите органи.

Разглеждайки фактите, Пловдивският апелативен съд потвърди издадената от Окръжната прокуратура национална заповед за арест на жената.

Дадоха на съд шестима рецидивисти за укриване на данъци и пране на пари

Дадоха на съд шестима рецидивисти за укриване на данъци и пране на пари

На обвиняемите е наложена забрана за напускане на страната