Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство за издаване на държавна тайна срещу депутата от БСП Елена Йончева. СГП беше сезирана от вицепремиера Валери Симеонов.

В сигнала на Симеонов се посочва, че на 2 юни 2017 година, по време на участие в предаване, г-жа Елена Йончева, народен представител в 44-то НС на България, разпространила информация и снимки на инжинерно възпрепятстващо съоръжение (ИВС) по българо-турската граница, с което неправомерно се изнасят факти и обстоятелства, които поставят под риск националната сигурност на страната и дават насока на имигрантския поток.

В сигнала на Симеонов се посочва още, че на 7 юни Йончева също е издала държавна тайна в ефира на друга медия. Тогава червената депутатка акцентирала върху обстоятелството, че по-голямата част от оградата на границата ни с Турция в област Хасково е едноредова. Същото Симеонов определя като неправомерно разпространено, некоректно и неотговарящо на действителното правно и фактическо положение. Постъпката на Йончева поставяла под риск националната сигурност на страната посредством засилване на имигрантския натиск върху границата в района на Хасково.

Симеонов заплаши Елена Йончева да очаква интересен диалог с институциите

Симеонов заплаши Елена Йончева да очаква интересен диалог с институциите

България била на първо място по защита на мигранти

По случая прокуратурата е възложила на ДАНС да извърши проверки за това дали думите на Йончева са в нарушение на разпоредбите на българското законодателство и дали от тях може да последват значителни вреди за държавата, в това число риск за националната сигурност. Прокуратурата е наредила и снемането на писмени обяснения от множество лица и е изискала информация от ГД "Гранична полиция", Министерския съвет, Държавната комисия за сигурността и информацията и други.

След анализ на събраната информация Софийската градска прокуратура установява, че Йончева не е извършила престъпление от общ характер. Информацията, която тя разпространила в ефир, по принцип е публично достъпна и почива на отговора на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов при проведеното на 3 май заседание на Народното събрание.

БСП сезира ДАНС и прокуратурата за оградата на границата

БСП сезира ДАНС и прокуратурата за оградата на границата

Елена Йончева разтревожена, че се търгува с националния интерес

Информацията за оградата на границата ни с Турция и прилежаща към нея инфраструктура по не представлява класифицирана информация. Не е класифицирана и информацията относно проектирането, заготовката на материалите и последващото изграждане на оградата, защото тези действия били извършени от публични фирми.

Данните, изнесени от Йончева, по съдържанието си не могат да се определи като информация, представляваща държавна тайна.

Камерите по границата не работят, алармира Елена Йончева

Камерите по границата не работят, алармира Елена Йончева

Спирането на радио България засяга националната ни сигурност, категорична е тя