Проектът "Алепу Вилидж" отново влиза в съда, съобщава bTV.

Административният съд обаче отложи делото за след изборите - 12 юли. Целта е да бъдат събрани допълнителни доказателства.

Този път Окръжната прокуратура протестира решението на РИОСВ-Бургас да не се изготвя Оценка за въздействие върху околната среда за проекта за брегоукрепително съоръжение и ваканционен комплекс.

Наблюдаващият прокурор Андрей Червеняков заяви, че решението е издадено от некомпетентен орган, тъй като е подписано от заместник на директора на екоинспекцията. Не е извършена и задължителната процедура, изисквана за крайбрежен и свлачищен район, а по-леката - оценка за съвместимост.

Служебният екоминистър: Стената на "Алепу" трябва да бъде съборена, не само тя

Служебният екоминистър: Стената на "Алепу" трябва да бъде съборена, не само тя

Личев определи ситуацията като "престъпно смешна"

Защитата на новия инвеститор на Алепу обаче твърди, че не е било належащо извършване на ОВОС, тъй като строежът не е на самия бряг, а на 30 метра от него.

Решението на екоинспекцията в Бургас е от 27 декември 2017 г. и на него се основават разрешителните за строеж на т.нар. "подпорна стена". В случай че съдът обяви решението на екоинспекцията за нищожно, инвеститорът ще трябва да извърви цялата процедура по изграждането на комплекса отново.

Припомняме, през февруари бившият вече инвеститор на "Алепу вилидж" обяви, че ще обжалва решението на съда от 18 февруари, според което разрешителното за строеж на "подпорния хотел" е нищожно.

Случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук през лятото на 2020 г. след протести на еколозите, след като вече веднъж бе спрян през пролетта на 2019 г.

Съдът в Бургас обяви за нищожно строителното разрешително на Алепу

Съдът в Бургас обяви за нищожно строителното разрешително на Алепу

Издаденото разрешително било в противоречие с материалните разпоредби на закона

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

След извършени проверки стана ясно, че в местността "Алепу" са били предвидени не един, а 23 строежа.

От края на април тази година курортният комплекс "Алепу Вилидж" вече е с нов инвеститор, след като "Главболгарстрой" се оттегли от проекта.