Българинът консумира 4-5 пъти повече сол средно дневно, отколкото му се полага. За това алармираха специалисти, цитирани от zdrave.net. Те допълват, че прекаляването със солта е една от основните причини за артериална хипертония.

С прости на пръв поглед мерки като ограничаване на солта, тютюнопушенето, алкохола, наднорменото тегло и стреса, могат да се предотвратят почти 80% от инфарктите и сърдечно-съдовите заболявания, посочват лекарите.

Това е основното послание на Световния ден на сърцето, който България и над 100 държави по света ще отбележат на 27 септември.

Според световната статистика всяка година 17,2 млн. души умират от сърдечни болести и инфаркт.

С цел ограничаване на сърдечните заболявания е приета Европейска харта за сърдечно здраве, а държавите, които са я подписали, са поели ангажимента да насърчават мерки за предотвратяването им.
Мотото на хартата гласи, че всяко дете, родено през новото хилядолетие, има правото да живее поне до 65 години, без да страда от предотвратими сърдечни заболявания.

Въпреки че е сред страните, подписали хартата, България няма действаща програма за борба със сърдечно-съдовите заболявания, отбеляза на пресконференция в здравното министерство доц. Владимир Пилософ, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Такава програма, според него, трябва да съдържа две части - едната да е насочена към населението в страната, а другата - към развитието на кардиологията у нас.
На 27 септември мобилни пунктове с медицински персонал безплатно ще измерват сърдечно-съдовия риск на всички желаещи в София и страната.

Медици ще измерват артериалното налягане, пулса и общия холестерол на пациентите, които ще могат да запазят резултатите си на специални бланки, съобщи новоизбраният председател на кардиологичното дружество проф. Асен Гудев.

В столицата пунктовете ще бъдат разположени при пилоните на НДК, на площад „Света Неделя", пред Народния театър и в градинката между Софийския университет и Народното събрание.
Във Варна прегледите ще се извършват на входа на Морската градина, в Стара Загора - в сградата на БЧК, а в Плевен - на площад „Възраждане".

В инициативата вероятно ще се включат и Ямбол и Велико Търново.

Отделно здравното министерство е изпратило заповеди до всички областни болници в страната на 26 септември, в навечерието на Световния ден на сърцето, кардиологичните кабинети да извършват безплатни прегледи, съобщи доц. Стоян Александров от министерството.

Дали и кои лечебни заведения ще се включат в проявата се очаква да стане ясно утре.