В 07.20 часа е изключена уредбата на подстанция "Орион", след като дежурният персонал установява наличието на дим, излизащ от колекторите на подстанцията, като тя е превантивно изключена.

В резултат без захранване са останали кварталите "Люлин" - 7,8,9,10, "Надежда" - 1,3,5, кв. Модерно предградие и Връбница - 1 и 2.

Вероятната причина е пожар в кабелен колектор, възникнал заради кражба или обелени кабели.

В 08.08 часа беше възстановено захранването на засегнатите клиенти. В момента се води разследване за причините за пожара в инсталационния колектор.

В рамките само на последните 2 месеца ЧЕЗ направи две големи инвестиции заради посегателство върху нейни съоръжения. Компанията започна проект за  2.5 млн. лв. за подмяна на ключов кабел, който захранва редица обществени сгради, включително и МС. Кабелът беше увреден при опит за кражба през май тази година.

От началото на 2008 г. до момента кражби и посегателства на съоръжения по мрежата на ЧЕЗ са нанесли щети на обща стойност над 18 млн. лв. Средствата, които компанията инвестира за възстановяване на щетите, са част от инвестиционната й програма и при нормални обстоятелства ЧЕЗ би могла да ги вложи в развитие и модернизация на електроразпределителната мрежа.

По отстраняването на аварията работят аварийни екипи на ЧЕЗ и "Пожарна безопасност и спасяване".