Бившият служител на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Любомир Лилов призна за схема, по която срещу заплащане са били уреждани проекти, отхвърлени от специализираните комисии на Фонда.

Лилов е подсъдим, че е поискал 50 000 лева от архитект Георги Янев, за да му съдейства за прекатегоризирането на земя близо до Велико Търново, така че върху нея да може да се строи законно. Според прокуратурата, половината от сумата е била предназначена за другия подсъдим - Иван Владимиров.

Досега Любомир Лилов твърдеше, че е поискал парите за себе си.

Днес обаче той заяви пред съда, цитиран от БНР, че признава изцяло вината си и всички събрани срещу него доказателства.

Освен че може да му осигури по-лека присъда, това изявление може да се използва от държавното обвинение като пряко доказателство, че Иван Владимиров е участвал в корупционната схема.

Двамата подсъдими по делото за подкуп в пътния фонд остават в ареста, реши Софийският градски съд. Макар че Любомир Лилов призна изцяло вината си и фактите, които прокуратурата е събрала срещу него, и въпреки че бабата на Иван Владимиров е тежко катастрофирала и според адвокатите му се налага той да се грижи за нея, съдът реши, че и в двата случая това не са достатъчни основания те да бъдат освободени от ареста.

Освен това градският съд счете, че пълните самопризнания на Лилов не са направени по съответния процесуален ред, затова не може да бъде изменен и ходът на делото.

Процесът продължава на 24 ноември, когато ще бъде направен повторен опит да бъдат разпитани още свидетели, макар че един от адвокатите на подсъдимите се отказа от тях. На тази дата се очаква да бъде приета и съдебна експертиза.

Припомняме, при предишното заседание по делото точно преди месец Веселин Георгиев - бившият изпълнителен директор на фонд „Републиканска пътна инфраструктура", оневини със своите показания Иван Владимиров и Любомир Лилов.

На съдебното заседание на 8 юли бившият директор на на дирекция към фонд „Републиканска пътна инфраструктура" Любомир Лилов се призна за виновен по обвинението, че е взел подкуп от архитект Георги Янев.

Бившият директор на на дирекция към фонд „Републиканска пътна инфраструктура" Любомир Лилов и Иван Владимиров - началник сектор „Подготовка, търгове и договаряне", бяха арестувани през януари с белязаните банкноти.