Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са превзели село Новобахмутивка, близо до село Бердичи, но украинските военни не са потвърдили информацията. Това предаде "Ройтерс".

Боевете в Източна Украйна са се влошили и войските на Киев са се върнали на нови позиции на най-малко три места по фронта. Това съобщи Олександър Сирски, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна

Руските войски напредват на изток, като фокусът на битките е близо до град Часов Яр и северозападно от Авдиевка, който руските сили превзеха през февруари.

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Според Киев, целта е до 9 май градът да падне

Сирски е написал в Telegram, че войските му са заели нови позиции западно от селата Бердичи и Семеновка, и двете на север от Авдиевка, и Новомихайловка, още на юг близо до град Маринка.

"Като цяло противникът постигна определени тактически успехи в тези направления, но не можа да получи оперативни предимства", пише той.

Руските войски бавно напредват, откакто превзеха град Авдиевка, като се възползват и от украинския недостиг на артилерийски снаряди и жива сила. В момента Украйна чака отпуснатата от САЩ военна помощ за 61 млрд. долара.

По-нагоре по фронта град Часов Яр е ключово ново бойно поле поради позицията си на възвишение, което може да служи като врата към градовете Константиновка, Славянск и Краматорск.

Защо Украйна внезапно губи дълго защитавани позиции?

Защо Украйна внезапно губи дълго защитавани позиции?

Нова загуба е възможна в село Очеретино

Сирски описва Часов Яр и село Ивановске на североизток като "най-горещите точки" на тази част от фронта. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че е отбило украинските контраатаки край Часов Яр. Но според главнокомандващия това, което може да се окаже тревожно за Украйна е увеличаването на броя на руските войски в района на Харков, вторият по големина град в Украйна.

Североизточният град с население от 1,3 милиона само на 30 км от руската граница беше подложен на въздушни удари през последните месеци, което според Киев е умишлено усилие на Москва да направи Харков необитаем.

Олександър Сирски твърди, че има доста признаци, че Русия директно се готви за настъпление в северната част на страната.

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Най-трудният район днес е село Очеретино в посока Авдеевка