Магистратите могат да бъдат повишени в по-горен ранг след като са минали три години от последното повишение. Това реши общото събрание на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) ) по тълкувателно дело № 3 от 2023 година. 

То е образувано по искане на председателя на ВАС Георги Чолаков за приемане на тълкувателно решение по следния въпрос: "За повишаване на място в по-горен ранг на съдия, прокурор или следовател по чл. 234 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), необходимо ли е да са изминали три години от предходното повишаване в ранг?"

Тълкуването на разпоредбата на чл. 234 ЗСВ се налага поради възникнала противоречива съдебна практика от съдебни състави на ВАС.

Една група магистрати приемат, че за повишаване на място в по-горен ранг на съдия, прокурор или следовател не е необходимо да са изминали три години от предходното повишаване. Втората група приема, че е необходимо да са изминали три години от предходното повишаване в ранг, защото така се гарантира, че магистратът е придобил съответния стаж за по-високата длъжността.

Повишаването на магистратите в по-горен ранг е предвидено като възможност при изпълнението на три кумулативни предпоставки: 1) при получена положителна комплексна оценка "много добра" от последното атестиране; 2) ако е прослужил на съответната или приравнена длъжност най-малко три години и 3) има необходимия съгласно чл. 164 ЗСВ юридически стаж за заемане на длъжността, съответстваща на по-високия ранг.

Възможността за повишение на магистрат преди да са изтегли трите години е възможно чрез предсрочно повишаване в ранг като поощрение.

Удължиха с 20 дни срока за обществено обсъждане на новия Закон за съдебната власт

Удължиха с 20 дни срока за обществено обсъждане на новия Закон за съдебната власт

Промяната се налага поради множеството предложения, получени от органите на съдебната власт и съсловни организации на магистратите