Спецпрокуратурата се похвали с поредната разбита група за трафик на хора. Групата се е занимавала с трафик на хора с цел трудова експлоатация. Малоимотни българи били подмамвани на работа във Франция. Били им обещавани между 60-80 евро на ден. Това стана ясно от думите на ръководителя на спецпрокуратурата Димитър Петров. В ГДБОП сигналът е подаден от потърпевши.

Българите дори не знаели на какъв език е договорът, подписан от тях. Били "изсипвани" на полето, подчерта той. Съвременните роби живеели на полето на палатки и без елементарни хигиенни и битови условия. Давани са им минимални средства. Накрая им е представяна и сметка колко дължат за престой и храна и на практика не получавали нищо за труда си. Това е най-големият канал за трафик на хора на територията на Европа, според Евроджъст. Във Франция са задържани четирима души. 

Модерното робство се увеличава, показва доклад на Съвета на Европа

Модерното робство се увеличава, показва доклад на Съвета на Европа

Работещите в селското стопанство, туризма и рибарството, са най-изложени на риск от експлоатация

Наблюдаващият прокурор Евгения Деянова обясни, че жертвите са от Търговище, но има и от бургаско и шуменско. Установени са общо 167 души, жертви на канала за трафик.

Те са транспортирани с нерегламентиран превоз. Френският работодател плащал надниците на българина, осигурявал работниците.

Българите в схемата си купували имоти във Франция. Те си купили имоти в Лион, отворили си и магазин. Опитали се така да си изперат парите и са проверявани за пране на пари. 

Увеличават се случаите на трудова експлоатация

Увеличават се случаите на трудова експлоатация

Безплатна телефонна линия 0800 20 100 за превенция на трафика на хора

Българската фирма, която набирала работници за Франция е регистрирана на голо поле, както подчерта Людмил Попов, началник на отдел "Противодействие на трафика на хора" в ГДБОП.