Изпълнителна агенция "Медицински одит" е обърната с главата надолу още от 2015 г.

След извършената проверка в агенцията са установени редица нарушения - не са извършвани правилно проверките, не е била съставяна заповед затова и екипът, който е извършил проверка на място, не е съставил акт за административно нарушение и констативен протокол.

Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг, посветен на образуваното от Върховната касационнна прокуратура наказателно производство за престъпления по служба в Изпълнителна агенция "Медицински одит".

Прокуратурата е започнала проверката по сигнал на гражданин.

Образувано е наказателно производство за престъпление по служба срещу длъжностни лица от Изпълнителна агенция "Медицински одит".

Спецпрокурор разследва шефове в "Медицински одит"

Спецпрокурор разследва шефове в "Медицински одит"

Агенцията разследвала смъртни случаи в болници, но не е уведомила прокуратурата

Установени са множество нарушения, които са извършвани от длъжностни лица на Изпълнителна агенция "Медицински одит". Проверката е установила грубо нарушение на Закона за административните нарушения и наказания.

Установени са също така и случаи по сигнал за настъпила смърт, без да са били извършвани някакви действия.

Няма данни затова прокуратурата да е уведомявана.

През 2017 г. са допуснати редица нарушения като освобождаване на тялото на починалото лице и починали бебета, за които не е съставен констативен протокол, където да се опишат нарушенията. Няма данни прокуратурата отново да е уведомявана затова.

Повечето от тези случаи са в София.

Починалите бебета са 6 или 7 само за 2017 г. като данните на прокуратурата са за периода 31 януари - 31 декември 2017 г.

Общо за 2017 г. 11 са смъртните случаи, за които няма данни прокуратурата да е сигнализирана.

Хроника на един предизвестен одит

Хроника на един предизвестен одит

Нарушения прокуратурата е установила и при спазването на процедурите от Закона за административните нарушения и наказания, тъй като не може този, който взима решение за санкциониране, да взима решение за установяване на административни нарушения, обясни Арнаудова.

Нормалният начин, по който трябва да се извърши една такава проверка, е, че проверката трябва да бъде разпоредена и да има констативен протокол, в който да се опишат нарушенията, ако има такива. Ако се установи нарушение, се съставя акт, а след това директорът на Изпълнителна агенция "Медицински одит" съставя съответното наказателно постановление.

Освен това в агенцията не са спазвани сроковете за проверките, а докладите и констатациите са забавяне с няколко месеца.

Арнаудова увери, че вече е предложено на Министерство на здравеопазването решения за изменение на вътрешните актове. Също така прокуратурата е сезирала за нуждата да се отмени разпоредбата за давност на докладите, за да могат пострадалите лица да получат адекватен отговор, а обвиняемите лица да получат наказание.

От прокуратурата призоваха всички български граждани, които са получили неадекватни резултати от изпълнителната агенция, да изпратят сигнали.
Всички сигнали ще бъдат проверени, увери говорителят на главния прокурор.

На въпрос извършвани ли са проверки от Министерство на здравеопазването в края на миналата година, Арнаудова заяви, че от здравното министерство са установили това, което е установила прокуратурата до този момент.

Прокуратурата разследва 13 болници за безстопанственост

Прокуратурата разследва 13 болници за безстопанственост

В хода на проверката са проверени 329 договора, сключени от болниците

Арнаудова, припомни, че действията на прокуратурата в сектор "Здравеопазване" са стартирали още в края на миналата година. След като са прегледани 326 договора на болници, са образувани производства за седем болнични заведения.

На 29 април т.г. са образувани още 13 досъдебни производства за безстопанственост в здравни заведения.

Държавата обяви жестока битка на болниците, източващи НЗОК

Държавата обяви жестока битка на болниците, източващи НЗОК

Проверки за всички болници без "чадъри над този или онзи" обеща здравният министър

Припомняме, в края на 2017 година главният прокурор Сотир Цацаров разпореди служителите на ГД "Национална полиция" и Министерството на здравеопазването да извършат проверка във всички държавни и общински болнични заведения, сключили договори в нарушение на чл. 9 ал.6 от Закона за лечебните заведения, договори за съвместна дейност с други лечебни заведения, договори за наем на помещения и апаратура и други.

В хода на проверката са проверени 329 договора, сключени от държавните и общински лечебни заведения на територията на страната.

Спрямо резултатите от проверката, обявени на 16 март, Върховна касационна прокуратура образуваха досъдебни производства за безстопанственост в 6 болници в страната. Става въпрос за следните болнични заведения:

- "УМБАЛ - Бургас", гр. Бургас АД ;
- "Д-р Ст. Черкезов" АД, гр. Велико Търново;
- "МБАЛ- Попово" ЕООД гр. Попово;
- "МБАЛ Д-р Атанас Дафовски" АД гр. Кърджали;
- "МБАЛ Благоевград"АД гр. Благоевград;
- "МБАЛ Русе" АД гр. Русе.

На 16 март Цацров разпореди ръководството и надзора върху тези разследвания да се възложиха на Софийска градска прокуратура, за да се избегнат съмнения в безпристрастност и за да се осигури по-пълно, всестранно и обективно разследване. По всички посочени досъдебни производства главният прокурор разпореди разследването да се извършва от следователи от Национална следствена служба.

На същата дата СГП образува досъдебно производство за безстопанственост и на УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" по изпратени от ВКП материали.

Прокуратурата разследва "Пирогов" и още шест болници

Прокуратурата разследва "Пирогов" и още шест болници

Производства се водят Софийска градска прокуратура