Германският канцлер Ангела Меркел потвърди необходимостта от солидарност в охраната на външните граници на ЕС в писмо до президента Румен Радев, съобщиха от администрацията на президента.

Ефективната защита на българските граници, които са външни за Европейския съюз, е в интерес на Съюза и на всички държави членки. Затова оценявам високо усилията, които България предприема в тази насока.

Искаме над €400 млн. за охрана на външната граница, обяви Валентин Радев

Искаме над €400 млн. за охрана на външната граница, обяви Валентин Радев

Визовата реципрочност със САЩ обсъдиха Валентин Радев и Димитрис Аврамопулос

Това се казва в писмо на канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел до държавния глава Румен Радев. Писмото е изпратено в отговор на поисканата през март т.г. от българския президент на среща на Европейския съвет подкрепа от страна на европейските партньори за засилване на охраната на външните граници на България.

"Германия и в бъдеще ще се ангажира за справедливо разпределение на задълженията и отговорностите на ЕС", подчертава канцлерът.

Ангела Меркел заяви също така, че ФРГ подкрепя усилията на България и в двустранен план, чрез предоставените за страната ни през есента на м.г. високопроходими автомобили.

Германският канцлер благодари за представените от президента Радев конкретни мерки за по-нататъшното засилване на защитата на българските външни граници. В своето писмо Румен Радев предложи да бъде изготвен оперативен план за готовност за действие на ЕС, в случай на рязко нарастване на миграционния натиск към България, и приложи детайлни разчети за допълнителна финансова подкрепа за страната ни в размер на 430 млн. евро.

Искаме още пари от ЕС за охраната на границата

Искаме още пари от ЕС за охраната на границата

Доналд Туск ни похвали, че страната ни е пример как се пазят граници

В писмото си до българския държавен глава Ангела Меркел отбелязва и че Европейската комисия също трябва да провери представената от страната ни молба за оказване на допълнителна помощ. ЕК трябва и да изработи предложение, как да бъде изработена солидарна европейска подкрепа чрез осигуряване на финансиране от фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд "Вътрешна сигурност".

Припомняме, преди дни вътрешният министър Валентин Радев при участието си на заседанието на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" в Брюксел поиска отпускането на още 400 млн. Евро. Това стана ясно след срещата на Радев с европейският комисар по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос.

За МВР шефа физическото пазене на границата не е достатъчно

За МВР шефа физическото пазене на границата не е достатъчно

Добре е да има видеонаблюдение

Подобно искане бе изразено от президента Румен Радев и пред председателя на Европейския съвет Доналд Туск и пред председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Председателят на ЕК вече потвърди пред президента Радев, че Комисията проучва възможностите за оказване на такава подкрепа за България, а Доналд Туск изрази солидарността си с българската позиция по време на срещата си с държавния глава в София.