МВР никога не е оказвало натиск и няма да оказва натиск върху избора за главен прокурор Иван Гешев. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов пред служители на празника на полицията.

Отделни структури в министерството са подкрепили кандидатурата му, защото са доволни от съвместната им работа и професионалните му качества. 

Отговорността за главен прокурор е на ВСС, натърти Радев

Отговорността за главен прокурор е на ВСС, натърти Радев

В България всеки трябва да започне да носи своята отговорност

Припомняме, на 24 октомври 2019 г. след десетчасово заседание, на което бе изслушан кандидатът на главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с указ избрания кандидат. Самият указ се обнародва в "Държавен вестник". Държавният глава има правомощието да не подпише указа и да върне процедурата във ВСС. Той може да направи това само веднъж, като при прегласуване на същата кандидатура във ВСС, държавният глава е задължен да приеме и подпише указа за назначаването.

Вчера, 7 ноември, президентът с изявление отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев и върна процедурата във ВСС.

Според депутата от ГЕРБ и бивш зам.-вътрешен министър Красимир Ципов всичко е в ръцете на ВСС

Цацаров: Процедурата за избор на нов главен прокурор продължава

Цацаров: Процедурата за избор на нов главен прокурор продължава

Изборът е професионален, а не политически, според Иван Гешев