Близо 1000 души, отклонили се от местата за лишаване от свобода, се издирват. Колко от тях са заловени и върнати в затвора. Тази тема постави депутатът от БСП Красимир Янков пред вътрешния министър.

Перманентно се издирват бегълците, стана ясно от думите на Валентин Радев. Голяма част от тях са с присъди за кражби, по-малко са бегълците с присъда за убийство. Най-много отклонили се има през 2008-2009 година.

Всички, които правят тези неща, да знаят, че рано или късно ще бъдат хванати, увери министърът.

Избягалият арестант се предаде на полицията

Избягалият арестант се предаде на полицията

Петър Петров избяга през прозорец на тоалетна

Депутатът Красимир Янков обаче не хареса отговора и попита колко от отклонилите се са преминали българската граница. Ако са избягали зад граница, как я пазим, подчерта той. Ние непрекъснато хващаме, въпросът е с какво темпо ги хващаме, каза пак министър Валентин Радев.

Скорошните бегълци по-лесно се хващали по-рано. Тези с давност по-трудно се залавяли. Колко обаче са заловените бегълци не стана ясно.

Обмислят се законови изменения да се дават временни документи на арестантите, обясни още вътрешният министър. С тези временни документи няма да може да се напуска границата, като това с голяма степен ще позволи да има контрол.

На родна територия службите рано или късно ще хванат бегълците, обясни Радев. Зад граница обаче е по-сложно.

Освен това, според вътрешния министър, гражданите трябва да дават информация за избягали затворници. Всички страдаме от това, че тези хора, които са с присъди, са някъде измежду нас и могат да направят винаги следващото престъпление, поясни Валентин Радев.

Не може да се стреля по едно правителство и едно управление за неща, които са се случвали преди пет или шест години, каза още той. Случаите на бегълци намаляват. Справяме се, категоричен бе силовият министър.

Припомняме, на 21 юни стана ясно, че затворникът Борис Иванов е избягал от мястото, където работи в покрайнините на Ловеч. В Министерство на правосъдието изрично отбелязаха, че Борис Иванов не е избягал, а се е отклонил, тъй като работи на място, което не е охраняемо.

Мъжът е на 48-години, среден на ръст, с кафяви очи и къса, черна коса. Борис Иванов е с нормално телосложение, продълговато, леко мургаво лице, правилен нос, високо чело. На врата си има татуировка - червена целувка.

Борис Ангелов Иванов е осъден за кражби и блудства. Затворникът е с присъда 13 години лишаване от свобода от 2011 г., като до този момент е излежал 7 години.

Той бе заловен на 23 юни в село Летница след като се опита да отвлече като заложник възрастна жена.

По-рано осъдените Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от Централния софийски затвор на 3 април 2018 година. Двамата излязоха от затвора през централния вход, след като стреляха с пистолет по охраната.

По-късно, на 6 юни Пелов бе застрелян в Ботевград от Марио Панчев, който по-късно също почина от раните си.

МВР предприе действия по издирването на двамата бегълци, но без успех. Граждани подаваха стотици сигнали за това, че са забелязали затворниците на различни места в София, но те не бяха установени от властите.

На 17 май до президента и омбудсмана беше изпратено писмо от затворника. В осем страници Пелов описал мотивите си да избяга от затвора. Твърдял, че е осъден несправедливо, получил е тежко наказание, което е равносилно на смъртна присъда и това предизвикало бягството.

На 13 юни вътрешният министър Валентин Радев обясни преди заседание на комисията по ред и сигурност в парламента, че директорът на областното управление на МВР София-град Георги Григоров и неговият заместник не са се справили със задълженията и отговорността си. Това е причината да бъдат освободени от длъжност.

На 22 май бургаската полиция залови затворник, издирван от седмица. 30-годишният Пламен Ванев не се е завърнал в бургаския затвор след изтичане на законовия отпуск. Мъжът влиза в затвора през 2015 година.