Над 100 сигнала са подадени към европейската прокуратура само за първата седмица от нейното отваряне. Информацията е от еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс след края на Съветa "Правосъдие и вътрешен ред", проведен в Люксембург, съобщи БНР.

На заседанието е присъствала и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. Сега са делегирани 88 европейски прокурори от 20 страни, съобщи Рейндерс.

Комисията "Манолова" праща документи в европрокуратурата и институции

Комисията "Манолова" праща документи в европрокуратурата и институции

Трябва да се направи проверка на твърденията

Той препоръча страните членки, които още не са готови да приключат подготовката си, за да са напълно в ред с регламента на европейската прокуратура. "Или като го пренесат в законодателството си, или пък като номинират всички делегирани прокурори, особено тези държави, които още не са го направили", заяви еврокомисар Рейндерс.

Оглавяваната от Лаура Кьовеши Европрокуратура започва работа на 1 юни

Оглавяваната от Лаура Кьовеши Европрокуратура започва работа на 1 юни

Ще разследва престъпления срещу бюджета на ЕС (еврофондовете)

Припомняме, на 2 юни с решение на Прокурорската колегия на ВСС прекратиха процедурата за избор на европейски делегирани прокурори от България, поради липса на кандидати.

България трябва да изпрати още 7 свои прокурори за европрокуратурата.

Относно отхвърлените 6 от 10-те български предложения за делегирани прокурори, председателят на Европрокуратурата Лаура Кьовеши заяви, че въз основа на вътрешните правила има собствени процедури и за опита на кандидатите за това дали отговарят на другите критерии. Ние направихме тази вътрешна проверка и някои кандидати са върнати, защото нямали опит като прокурори.

Еврокомисар Рейндерс ще поиска писмено обяснение от Словения защо още не е направила предложение за своите делегирани прокурори.

България предложи 10 свои държавни обвинители, но от тях са одобрени само четирима. Швеция е потвърдила, че ще се присъедини към европейската прокуратура догодина. На този етап в нея участват 22 страни членки, сред които и България.

Милен Керемедчиев сигурен, че и Европрокуратурата ще разгледа санкциите на САЩ

Милен Керемедчиев сигурен, че и Европрокуратурата ще разгледа санкциите на САЩ

Щафетата е предадена на българските правораздавателни органи