Повече от 12 години крадец на касетофон и телевизор си чака присъдата.

Обвинителният акт по случая е внесен в Софийския градски съд още през 2004 г., а общата продължителност на производството е 14 години, 3 месеца и 20 дни. В нея влизат времето на провеждане на досъдебното производство и разглеждането на делото на първо и втора инстанция.

Обвинителният акт и делото са приключили за 9 месеца с произнесена осъдителна присъда. През 2005 г. делото отива на втора инстанция в Софийския градски съд. Още на първото заседание през ноември същата година съставът се произнася с оправдателна присъда.

Единадесет години по-късно, през 2016 г., при проверка в кабинета на съдията-докладчик делото е намерено, но само с решение с дата от 2007 г., подписано от него.

По разпореждане на зам.-председателя на Софийския градски съд е изпратено за подпис на другия съдия, който вече правораздава в друг съд. Той обаче отказва да го подпише, защото на втора инстанция е била произнесена оправдателна присъда.

Със заповед на председателя на Софийския градски съд през февруари 2017 г. е съставен Акт за възстановяване на присъдата с констатация, че тя е изгубена.

В съдебното производство по възстановяване на присъдата обаче страните не са предоставили съдебния акт, който е бил обявен в съдебното заседание през ноември 2005 г., когато е приключено разглеждането на делото на втора инстанция. Бившият председател на състава също не е подписал оправдателната присъда. Поради това съдът е решил, че присъдата не може да бъде възстановена.

По тази причина се е наложило отново да се определи състав на съда, който да се произнесе по жалбата на втора инстанция. През декември 2017 г. новият състав е намалил срока на наложеното на първа инстанция наказание.

Делото нарушава правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок според Инспектората към Висшия съдебен съвет.