Участниците в Съвета по съдебна реформа смятат, че има напредък по мониторинговия доклад за България. Това стана ясно след заседанието на съвета, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК
Обновена

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК

От ЕК приканват България да реализира направените в документа препоръки

На заседанието бе приет проект на отчет за изпълнението на Плана за действие за 2017 г. за изпълнението на препоръките от доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка (МСО) от 25 януари 2017 г. (към 30 ноември 2017 г.). Отчетът и Оценката бяха представени от зам.-министър Десислава Ахладова. Участниците се обединиха около становището, че има напредък и по двата доклада, информираха от ведомството на Цецка Цачева.

Освен мониторинговия доклад на Съвета бе разгледан и Законопроекта за детско правосъдие. До 15 януари ще бъдат представени за обсъждане редактирани текстове за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица ще бъдат представени за обсъждане.

Очаква се правосъдното ведомство да изготви и предварителна оценка на въздействието на законопроекта.

Участниците в Съвета обсъдиха и предложените от Министерството на правосъдието изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ), като се задължиха в кратки срокове да изпратят до министерство писмените си становища по предлаганите промени, както и конкретни обосновани предложения за изменения в текстовете.

Съветът прие и доклада за изпълнението на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и Пътната карта към нея към 30 ноември 2017 г.