Голямо запрашаване има в атмосферата, с купесто-дъждовна облачност и на много места ще вали с гръмотевици. Ако ние сме реколтата, отдавна има поражение върху нея, тъй като времето е доста нестабилно в съдебната система. Такава метафора използва деканът на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Даниел Вълчев пред БиТиВи в коментар за трусовете в държавното обвинение.

В момента стават неща в България, които Даниел Вълчев, дори не си е представял, че могат да станат.

Това, което се случва показва няколко важни неща - големият проблем на съдебната система не е личността на главния прокурор, изтъкна той. Даниел Вълчев посочи, че това, което най-вероятно ще се случи, е, че ще бъде направен сериозен опит за отстраняването на главния прокурор.

Сметките, че този ВСС ще избере нов главен прокурор, са силно надценени и криви, според него. Ако се стигне до такъв избор изобщо, всички сметки ще са изключително условни. Според него този ВСС, който е с изтекъл мандат, не може да има каквито и да било основания да прави каквито и да било промени в съдебната система.

"Главният прокурор няма инструменти да мете някого, но нека да видим какво има предвид и да му дадем време да видим какво ще направи", каза Даниел Вълчев в коментар на репликата на Иван Гешев от вчерашното му изявление, че е време да се измете политическия боклук в Народното събрание.

Иван Гешев скъса оставката си и изхвърли боклука

Иван Гешев скъса оставката си и изхвърли боклука

"Мен не ме е страх" и "историята помни смелите"

Според него е много подходящ моментът да се обърнат проблемите към наказателното правораздаване и ги посочи - ненужното използване на тежки мерки за неотклонение, процесуални срокове, прокурорът да интерпретира факти.

Вълчев призова Народното събрание, докато все още работи, да избере парламентарната квота на новия ВСС. Не е ясно колко време ще има парламент, има сериозни усилия да има правителство и е хубаво да има такова, коментира юристът.