Състав на Софийски градски съд остави в ареста Христо Върбанов, член на силистренската група за точене на кредитни карти.

Съдът остави без уважение и отхвърли молбата на защитата на Върбанов за промяна на наложената му мярка за неотклонение “задържане под стража” по здравословни причини. Защитата пледираше за мярка “домашен арест”, съобщават от пресслужбата на СГС.

Върбанов (син на магистрат Галя Антонова от Силистра и обвиняем като съучастник на Боян Петракиев-Барона) е декларирал писмено при задържането му, че няма здравословни проблеми.

Председателстващата съдебния състав съдия Мими Петрова прие представените от защитата медицински документи - направление от 2.06.06 и епикризи от 1996-1999 година за хронични заболявания, но констатира, че номенклатурата на документите е по стандартите, приети в изписването след въвеждането им през 2001 година, а не по стария БДС, който е бил в сила преди това.

Беше отхвърлено и твърдението на защитата за безупречното поведение и чистото съдебно минало на Върбанов.

Според събраните доказателства в предварителното производство той е познат на английските полицейски власти и сигналите за производството са дошли именно оттам.

Като отчете и признатата от защитата близост между Върбанов и Петракиев, а така също и степента на престъплението, за което те са обвинени (фалшиви кредитни карти и теглене на пари от банкомати с тях), съдът смята, че съществува основателно предположение за укриване на Върбанов.