Обвинител номер 1 Сотир Цацаров отвръща на удара.

Редно ли е Лозан Панов да се среща в адвокатска кантора, попита той на извънреден брифинг в Съдебната палата.

Припомняме, съдия номер 1 атакува главния прокурор за "ЦУМгейт".

Между Панов и Цацаров нямало лични разпри

Между Панов и Цацаров нямало лични разпри

Панов поиска Цацаров да носи наказателна отговорност

Самият Цацаров съжалява от чисто човешка гледна точка за шума около срещата в ЦУМ с Георги Гергов и Сашо Дончев. Той обаче е категоричен, че нищо нередно не е извършил.

Обвинител номер 1 иска прозрачност на срещите за тримата първи в съдебната власт. Самият той не се притеснява от срещите, които провежда. Относно исканата среща от Панов при държавния глава за обсъждане на промените в Конституцията за намаляване правомощията на главния прокурор, Сотир Цацаров е на мнение, че такива промени могат да станат без конституционни изменения.

Не ми е в дневния ред да гледам само господин Панов, отсече президентът

Не ми е в дневния ред да гледам само господин Панов, отсече президентът

Проверките трябвало да се извършат от компетентните институции

На въпроса на News.bg дали ще подаде ръка на Лозан Панов за помирение, Сотир Цацаров отговори: "Аз никога не съм отказвал помирение, нито съм вдигал ръка за война".

От една моя среща бе заявено, че България не е правова държава, недоволен е той.

Аз не искам господин Панов да се помирява с мен по една проста причина - аз не воювам с него, категоричен бе обвинител номер 1.

Според него Лозан Панов трябва да се извини на съдиите. Иначе те двамата били големи хора и можели да си кажат кой какво мисли за другия в очите. Аз нямам притеснение да кажа в очите какво мисля за него, подчерта Сотир Цацаров.

Главният прокурор изтъкна, че никога не би си позволил квалификации за съдиите, защото и самият той има дълъг стаж като съдия. Съдиите трябва да се уважават. Той не е всички съдии, просто не е, отсече Цацаров за Лозан Панов.

Обвинител номер 1 разпозна в думите на Панов срещу него изказванията на бившия правосъден министър Христо Иванов.

Явно така съдия номер 1 вижда своята реализация. Да говориш, че проведената до момента съдебна реформа е мимикрия, е най-яркият белег на това, че сам проявяваш мимикрия, допълни Сотир Цацаров. Според него всеки, който говори, че са нужни конституционни промени, има други цели - да вдигне малко повече шум около себе си.

Промени за правомощията и контрола върху главния прокурор могат да станат с изменение на Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Равна мяра за всеки, равна мяра за моите срещи и за Лозан Панов, равна процедура за мен и за Лозан Панов, поиска Цацаров.

За срещата в ЦУМ със Сашо Дончев той подчерта, че бизнесменът казал три различни неща в три интервюта. Иначе тези скандали рушат доверието в съдебната система.

Сотир Цацаров увери, че няма да допусне Лозан Панов да се упражнява с името му. Той не иска институциите да бъдат въвличани в такива драми. Цацаров определи скандалите на дандания и режисура. Да ме прощава господин Панов - той не е сред режисьорите, а е сред изпълнителите, подчерта главният прокурор. Режисьорите са тези хора, чиито слова Панов повтаря.

Това ако продължава, ще стигне до някакъв край. Краят ще е тотално противопоставяне между съд и прокуратура. Това ли е целта, попита Сотир Цацаров. Самият той може да работи в такива условия.