Между съдебната и законодателната власт не трябва да има берлинска стена, а да се контактува на база законопроекти и проблеми на съдебната система. Да се обаждаш на един народен представил да питаш защо искат да те уволняват, ми се вижда съвсем ненормално.

Това заяви пред БиТиВи Нели Куцкова, бивш председател на Съюза на съдиите.

Тя обясни, че когато тя е била член на ВСС, е имало голям натиск от парламентарната квота за избора на Никола Филчев за главен прокурор. Сега вече нещата станали безогледни, гарнирани с реторика и език, който граничи с мутренския, посочи Куцкова.

Тя е убедена, че хората по ниските инстанции си вършат ежедневно работата и напрежението в съдебната система няма да им попречи. Целият този резултат, който ще произтече пред обществото по целия този грозен начин, ще унищожи доверието към съдебната система.

Атанаска Дишева: Гешев не си дава сметка как се саморазобличава

Атанаска Дишева: Гешев не си дава сметка как се саморазобличава

ВСС може да бъде сезиран с още една процедура

Вече не става въпрос за уронване на престижа на съдебната власт, а за унищожаването на съдебната система, изтъкна Нели Куцкова.

Тя е на мнение, че служебният правосъден министър Крум Зарков е направил каквото му е било по силите да изработи като законопроект за промени в НПК за механизъм за контрол на главния прокурор и заместниците му. По-добро законодателство не е предлагано, оцени Нели Куцкова.

Според нея така трябва да се променят нещата, че да няма повече Гешевци и Филчевци, но - "Ще наблюдаваме много грозни гледки", предупреди Куцкова.