Няма публична информация какво се е случило по разследването на групата около Мартин Божанов-Нотариуса и Пепи Еврото. Нищо не се споделя в градска прокуратура и какво се е случило с разследванията по двете групи. Това заяви Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд по време на заседанието на временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около групата на Мартин Божанов-Нотариуса и Пепи Еврото. Припомняме, че и в предишното, 49-то Народно събрание имаше такава комисия, ръководена от ПП-ДБ

Той обясни, че публично известна информация е, че Софийска градска прокуратура се наблюдавала наказателно производство, което има предмет за разследване на групата на Нотариуса, а ръководството на градска прокуратура, след неговото убийство, заяви, че привличането на Божанов в качеството му на обвиняем било въпрос на дни, но с неговото убийство, процесуалното действие било осуетено.

Янкулов се позова, че по информация от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" има информация, че са констатирани множество лица от системата на МВР и магистрати в предполагаема свързаност с групата на Божанов, като има и конкретни данни затова. Какво се случва обаче със събраната информация не е ясно - дали е проверена, надградена ли е, удостоверено ли е дали отговаря на действителността или не?

Андрей Янкулов отсече още, че институционалният отговор на замесените държавни органи по отношение на групата на Нотариуса е незадоволителен.

Защо се изплаши градският прокурор на София от Мартин Божанов-Нотариуса?

Защо се изплаши градският прокурор на София от Мартин Божанов-Нотариуса?

Временната комисия се превръща в PR шоу

Според него нормалното бъдеще на прокуратурата е заложник на изясняване на казуса с Нотариуса, като припомни и разпространените показания на Илиана Кирилова. От тях става ясно, че за много от магистратите, които и в момента ръководят прокуратурата, има обективни данни за свързаност и с Петьо Петров - Пепи Еврото. Това поставя въпроса доколко прокуратурата в момента провежда едно качествено саморазследвана - на практика случва ли се и дали е възможно това да се случи.

Николай Стайков от АКФ отправи съвет към народните представители да установят спрямо техните правомощия дали е институционално позволено изслушването на Калин Стоянов по казуса с Мартин Божанов.

Николай Стайков съобщи и че Мартин Божанов е бил свидетел по делото за изнудвания шеф на "Булгартабак" Христо Лачев, като имат информация за разговор с тогавашния млад следовател Делян Пеевски. Най-малко известният факт е, че на разговора е присъствал и техния колега Петьо Петров. Има и публикация по темата, а разследващият журналист заяви и че е говорил със свидетели по темата. "Заставам зад думите си, че в извънкласната си дейност още преди 16 години Петьо Петров - Еврото, бишв шеф на следствието заедно със следовател Делян Пеевски са работили извънкласно и са ходили да си говорят за шестцифрени суми с изпълнителния директор на Булгартабак Христо Лачев", изтъкна още Стайков.

News.bg припомня, че още през май месец 2007 г. тогавашният шеф на "Булгартабак" Христо Лачев заяви пред журналисти, че атаките срещу него и "Булгартабак" са от страна на шефа на следствието Ангел Александров и хората около него, посочвайки и името на бившия вече зам.-министър Делян Пеевски. Дни преди това, но след изявлението на Лачев за оказван натиск от страна на Ангел Александров, на 16.05., полиция нахлу в сградата на "Булгартабак" и иззе документи по разследване финансови машинации. Срещу самият Лачев бе повдигнато обвинение и образувано дело за финансови престъпления, но той, макар и години по-късно през 2010 г., бе напълно оправдан

Съюзът на съдиите иска комисия "Нотариуса" и в 50-ото Народно събрание

Съюзът на съдиите иска комисия "Нотариуса" и в 50-ото Народно събрание

Настояват за дълбока реформа на правосъдието

Стайков обяви пред комисията, че разполага със справка от 28 страници на ГДБОП, която започнала да се прави в кабинета на Бойко Рашков, докато бил вътрешен министър, като там присъствал и шефът на ГДБОП Калин Стоянов. Разследващият журналист призова комисията да провери и неофициалната информация за засечени трафични данни между телефона, използван от Божанов и телефона на тогавашния шеф на ГДБОП Калин Стоянов.

Той уточни, че във въпросната справка се споменава и българска банка, на която е помогнато за конкретно дело, след което имало един сак с 1 млн. лв. в брой.

Има и директни и фактологични връзки с главни прокурори, които не са за подценяване, каза още Стайков, имайки предвид бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

До решение дали да бъде изслушан Делян Пеевски не се стигна, тъй като в един момент комисията се оказа без кворум. Проверката на кворума беше по идея на Възраждане и БСП, които обаче го бламираха.

Преди приключване на работата й депутатът от ГЕРБ Георги Георгиев подкрепи предложението на ПП-ДБ да се изискат цялата информация за разследването след 12 април тази година, за да се види какво се върши.

Имаше и контрапредложение от страна на депутата от ДПС Хамид Хамид изслушани Иво Прокопиев, бившия главен секретар на МВР Коцев, градинаря на Бойко Рашков, защото имали връзка с н Нотариуса и Пепи Еврото. Но и до неговото гласуване не се стигна.