Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не прие предложението за налагане на дисциплинарно наказание "намаляване на основното трудово възнаграждение в размер на 20 на сто за 1 година" на Андон Миталов, съдията в Специализирания наказателен съд,

Предложението бе направено по чл. 308, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, като на основание чл. 33, ал. 4, изречение второ от ЗСВ, същото се счита за отхвърлено.

Дисциплинарно дело № 4/2020 г. бе образувано по предложение на министъра на правосъдието от 07.02.2020 г. за налагане на дисциплинарно наказание на съдия Миталов за извършено дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 от ЗСВ.

Припомняме, съдията от Специализирания съд Андон Миталов бе първия уличен в корупция българин, на който бе наложена забрана той и семейството му да пътуват до САЩ. Два дни след обявяването му от Държавния департамент на САЩ потвърдиха, че имат информация за участие на Милатов в сериозна корупция като съдия. Правосъдният министър Данаил Кирилов поиска отстраняването му и заяви, че има безспорти доказателства срещу него. Самият Миталов е публично известен само с даденото разрешение да пътува до Русия на обвинения в шпионаж лидер на движението "Русофили" Николай Малинов.

Решението на Съдийската колегия подлежи на обжалване, в 14-дневен срок от връчването му, пред Върховния административен съд.

Обявеният от САЩ за корумпиран съдия Андон Миталов може да не бъде наказан

Обявеният от САЩ за корумпиран съдия Андон Миталов може да не бъде наказан

Това предлага дисциплинарният състав по делото срещу него