Обявеният от САЩ за корумпиран спецсъдия Андон Миталов да не бъде наказван. Това предлага дисциплинарният състав по делото срещу него, което ще бъде разгледано на заседанието на Съдийската колегия на 31 август, съобщава"Лекс.бг".

Решението е било взето от членовете на ВСС с 2 на 1 гласа.

Припомняме, на 5 февруари 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин със забрана да пътува за САЩ заради данни за корупция. Дисциплинарното производство срещу магистрата беше образувано на 18 февруари, като такова бе поискано още преди това от правосъдния министър Данаил Кирилов.

Във ВКС няма информация от САЩ за съдия Андон Миталов

Във ВКС няма информация от САЩ за съдия Андон Миталов

Лозан Панов разполагал само с уведомление за проведена среща

Името на Андон Миталов стана известно в края на 2019 г., като съдията, който пусна да пътува в Москва обвинения за шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. По случая бе разпоредена и проверка от предишния главен прокурор Сотир Цацаров. От Спецсъда заявиха, че няма нарушения в работата на съдия Миталов.

Малинов беше обвинен и за участие в организиране на престъпна схема за пране на пари и финансиране на мероприятия в ущърб на националната сигурност на България. Според разследващите той е работил с близката до бившия генерал от КГБ Леонид Решетников организация Руски институт за стратегически изследвания срещу заплащане.

В момента основният спор в дисциплинарния състав е бил дали действията на спецсъдията по казуса с Николай Малинов и позволението той да пътува в Русия, без да е искано разрешение от прокуратурата, са такива по образуването, движението и приключването на делото, или става дума за същинска правораздавателна дейност. В първия случай ВСС може да образува дисциплинарно производство за извършени нарушения, а във втория - не. Причината е, че не може да се търси дисциплинарна отговорност за правораздавателна дейност