От Висшия касационен съд (ВКС) опровергават заявеното вчера от говорителя на ВСС Боян Магдалинчев, че от Държавния департамент на САЩ е пристигнала информация за корупционното поведение на съдия Андон Миталов.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заявява, че това не отговаря на истината и категорично възразява срещу опитите на представляващия ВСС да манипулира общественото мнение и да създаде неверни внушения за съществуващи доказателства.

От САЩ пратили секретни данни за съдия Андон Миталов на ВКС

От САЩ пратили секретни данни за съдия Андон Миталов на ВКС

Няма публично представяне на достоверността на данните

Във връзка с това от ВКС припомнят основните факти, след като на 5 февруари държавният секретар на САЩ включи съдията от Специализирания наказателен съд (СНС) Андон Миталов в списъка на лицата със забрана за влизане в САЩ. Още на 06.02.2020 г. Съдийската колегия на ВСС поиска от главния прокурор, КПКОНПИ, ИВСС и Държавния департамент всички възможни данни по случая.

Два пъти - на 6 и 11 февруари шефът на ВКС е искал от главния прокурор информация - отговор пристига след 40 дни, на 17.03.2020 г., като в него главният прокурор заявява, че във ВКП не са постъпвали жалби или сигнали за извършено престъпление от съдия Андон Миталов и към тази дата няма данни Миталов да е привлечен към наказателна отговорност за извършено престъпление.

Към КПКОНПИ също са изпратени две писма на същите дати - 6 февруари и 11 февруари, като с второто отново се напомня за искането от първата дата. Отговорът от КПКОНПИ е от 18 февруари и в него се съдържа само позоваване на чл. 49 - разпоредба, която забранява да се разгласяват факти и данни по подадени сигнали. В отговора си КПКОНПИ не се посочва дали е имало или не проверка на съдия Андон Миталов.

От САЩ пратили секретни данни за съдия Андон Миталов на ВКС

От САЩ пратили секретни данни за съдия Андон Миталов на ВКС

Няма публично представяне на достоверността на данните

Главният инспектор към ВСС отговаря още на 10 февруари. В отговора е описано искането от ноември месец на главния прокурор Сотир Цацаров за произнасяне по съдебния акт, с който съдия Андон Миталов е пуснал обвинения в шпионаж Николай Малинов да напусне страната. Инспекторатът припомня и становището си, че не са установени нарушения по делото. В Инспектората на ИВСС няма други сигнали по отношение на съдия Миталов.

ВСС иска информация от САЩ за Андон Миталов

ВСС иска информация от САЩ за Андон Миталов

Магдалинчев не вижда причина съдия Милатов да не изпълнява функциите си на магистрат

Съдийската колегия на ВСС е отправила и искане чрез МВнР към американската страна да бъде предоставена информацията, с която разполага във връзка с твърденията за корупционно поведение на съдия Андон Миталов.

Единствената информация, която е постъпила във ВКС е от 20.03.2020 г. - това е уведомление от ВСС за постъпило копие на паметна бележка за среща, проведена на 13.03.2020 г. в гр. София, в МВнР, между представители на Министерството и Посолството на САЩ в България.

"В т. нар. писмо с гриф "поверително" от МВнР, по думите на представляващия ВСС г-н Боян Магдалинчев в интервюто му за "Свободна Европа", само се обективира наличието на проведената среща, но не се съдържа информация, която да дава отговор на питането на Съдийската колегия на ВСС относно твърденията за корупционно поведение на съдия Андон Миталов", заявяват от ВКС.

Припомняме, на 5 февруари 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин със забрана да пътува за САЩ заради данни за корупция. Дисциплинарното производство срещу магистрата беше образувано на 18 февруари, като такова бе поискано още преди това от правосъдния министър Данаил Кирилов.

Името на Андон Миталов стана известно в края на 2019 г., като съдията, който пусна да пътува в Москва обвинения за шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. По случая бе разпоредена и проверка от предишния главен прокурор Сотир Цацаров. От Спецсъда заявиха, че няма нарушения в работата на съдия Миталов.