Софийската окръжна прокуратура приключи разследването на тежката катастрофа на АМ "Тракия", при която загинаха шестима души, а други 17 пострадаха. Предстои делото да бъде внесено с обвинителен акт в съда.

Припомняме, инцидентът стана на 13 април тази година. На АМ "Тракия" в района на Вакарел лек автомобил, управляван от обвиняемата Цвета Таскова, се сблъска с пътнически автобус и причини смъртта 6 души.

В хода на разследването спрямо Таскова беше повдигнато обвинение за причинена катастрофа по непредпазливост, вследствие на което е настъпила смъртта на повече от 1 човек. Според закона подобно деяние се наказва с лишаване от свобода от 3 до 12 години.

Шофьорката от АМ "Тракия" е в шок и при родителите си

Шофьорката от АМ "Тракия" е в шок и при родителите си

Твърде вероятно е и шофьорът на автобуса да е реагирал неадекватно и да е извил волана инстинктивно надясно, обясни адвокат Кокинов

На 24 април обаче подсъдимата беше пусната от ареста под гаранция от 5 000 лева с мотивите, че съществува минимален риск да извърши друго престъпление, както и че няма опасност да се укрие.

От събраните до момента доказателства е установено, че катастрофата е станала около 11,18 часа на 13 април 2018 г. в района на 27-ми километър на АМ "Тракия" в посока Пловдив - София при следните условия: суха пътна настилка, добра видимост и на прав участък.

Пътническият автобус се е движил с около 100 км/ч в дясната пътна лента. Автомобилът, шофиран от Таскова, който се е движил със 120 км/ч, е застигнал автобуса и е предприел маневра за изпреварването му. По време на маневрата обаче Таскова е завила вдясно, при което лекият автомобил с челната си дясна част се е ударил в лявата странична част на автобуса. Заради последвалото приплъзване на колата към предната част на автобуса, лявата му гума се е спукала и е била блокирана. Шофьорът на автобуса е загубил контрол над возилото, което се е преобърнало в канавка край пътя. При преобръщането част от пътниците са изхвърчали през десните стъкла на автобуса.

Шофьорката от АМ "Тракия" излезе под гаранция

Шофьорката от АМ "Тракия" излезе под гаранция

Срещу гаранция от 5 000 лева

Според прокуратурата е нямало да се стигне до катастрофата, ако Таскова е била осигурила минималната странична дистанция при изпреварването на автобуса.

Вследствие на това на 30 ноември на подсъдимата е предявено прецизно обвинение, че при инцидента е нарушила правилата за движение по пътищата, което е довело до удар между лекия автомобил и автобуса, станал причина за смъртта на шестима пътници и нанесъл средни телесни повреди на останалите седемнадесет души.

Предстои делото да бъде внесено с обвинителен акт в Софийския окръжен съд.