Неявил се подсъдим отложи делото срещу Димитър Желязков - Митьо Очите. Специализираният наказателен съд трябваше да проведе заседание по обвинението за ръководене на организирана престъпна група (ОПГ) за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Групата действала от януари 2013 година до 2 август 2018 година на територията на Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг.

Подсъдимият Юмер Мехмед не е бил намерен на адреса, на който живее. Другите десет подсъдими по делото, както и ощетените юридически лица, се явиха в съдебната зала.

Внесоха в съда обвинението срещу Митьо Очите

Внесоха в съда обвинението срещу Митьо Очите

Желязков, дъщеря му и още 11 лица ще отговарят пред родното правосъдие

Припомняме, в края на месец март Специализираният наказателен съд отложи гледането на мярката на Димитър Желязков - Очите заради искане на защитата съдът да разпореди изготвянето на съдебно-медицинска експертиза, която да установи какво е здравословното състояние на обвиняемия. Молбата, постъпила на 22 март, и е била уважена от съда.

Днес защитата поиска от съда да се провери дали прокурорският екип е под непрекъсната охрана, с аргумент получени сигнали, че са подготвяни действия за саморазправа с държавното обвинение.

Затова адвокатите настояват да се представят документи, които да покажат дали Очите е подготвял каквито и да било действия срещу когото и да било от прокуратурата.

Според адвокатите подобни твърдения за Желязков - че подготвял действия за саморазправа с прокуратурата - се правят единствено с цел внушения и във вреда на обвиняемия. Освен това нямало констатирани незаконни действия срещу съдии и прокурори по нито едно от делата срещу Очите до този момент.

Дъщерята на Митьо Очите не знае и не разбира в какво е обвинена

Дъщерята на Митьо Очите не знае и не разбира в какво е обвинена

В обвинението пишело само, че е част от престъпната група на баща си

Съдът се разпореди Юмер Мехмед да бъде обявен за общодържавно издирване, както да бъде извършена пълна проверка относно неговото местонахождение.

След като бъде намерен, магистратите ще изменят неговата мярка за неотклонение от "парична гаранция" в "задържане под стража".

Съдът също така изисква справки за това дали е имало образувани наказателни производства срещу подсъдимите лица за отправени заплахи срещу държавното обвинение и дали последните са пострадали от такива дела.

Няма основания за изискване на квалифицирана информация.

"Охрана дали има или няма - това са съвсем различни неща и излизаме извън предмета на делото". Такъв коментар направи прокурор Евгения Станкова пред журналисти относно твърденията, че държавното обвинение е заплашвано от Димитър Желязков - Очите.

По думите на прокурорката настоящето дело срещу Митьо Очите е едно от много дела, които са разглеждат от Специализираната прокуратура. Станкова отказа да коментира каквито и да било въпроси по темата.

Според държавното обвинение дали има или няма охрана са класифицирана информация и призоваха медиите да се обърнат към ръководството на спецпрокуратурата.

На въпрос как досега е бил откриван един от посъдимите - Юмер Мехмед, Станкова отбеляза, че са провеждани процесуално-следствени действия и досега не е имало досега проблем. Досега Мехмед е бил откриван на посочения от него адрес. Тя не може да каже дали за следващата насрочена дата от съда - 14 юни, подсъдимият може да бъде открит, както и дали някой или нещо може да го е уплашило, за да не се яви.

Едновременно с това съдът реше Димитър Желязков - Очите да остане в ареста, тъй като може да се укрие, да напусне територията на страната, да извърши ново престъпление и да въздейства върху свидетелите.

Решението на съда може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Съдът остави Митьо Очите в ареста и без медицинска експертиза
Обновена

Съдът остави Митьо Очите в ареста и без медицинска експертиза

Адвокатът му поиска смяна на съдебния състав