Законова възможност да се спре процедурата за двата избора, на нов главен прокурор и на нов председател на Върховния административен съд, към настоящия момент няма, въпреки че има законова пречка да се провежда това избор.

Това заяви пред БНР членът на ВСС Олга Керелска, която гласува против откриването на двете процедури - за избор на главен прокурор и на председател на Върховния административен съд (ВАС).

Тя отново, както и пред колегите си магистрати, обясни, че има законова пречка да се провежда избор на главен прокурор и на председател на ВАС - в разпоредбата на параграф 23, алинея 2 от Закона за изменение и допълнение на Конституцията се въведе временна забрана настоящият състав на ВСС да провежда този избор на т.нар. трима големи в съдебната система. Цитираната разпоредба не е изрично отменена с решението на Конституционния съд, въпреки че той отмени значителна част промените в Конституцията.

Номинацията на Сарафов - вътрешен човек, а и няма други кандидати

Номинацията на Сарафов - вътрешен човек, а и няма други кандидати

Гласуването за избора на нов главен прокурор ще се състои на 16 януари 2025 г.

Според Керелска, този въпрос би следвало да се изясни, преди изобщо да се премине към откриване на такива процедури, подаване на кандидатури и провеждане на самия избор.

Олга Керелска посочи още, че редовният мандат на ВСС е изтекъл преди 2 години, вече навлиза в третата година.

"Въпросът е дали ние с този изтекъл мандат имаме правомощието да избираме главен прокурор и председател на ВАС. Тук мненията на юристите се разделят. ... Аз мисля, че този въпрос трябва да бъде изяснен от Конституционния съд."

Освен това непопълният съсват на ВСС от 20 души поставя под въпрос и дали изискваното мнозинство от 17 гласа за председател на ВАС е валидно, при положение, че това мнозинство е предвидено за 25 членове на ВСС.

За част от важните решения на ВСС се осъществява натиск отвън, заяви Олга Керелска и припомни признания на бившите главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров, че важни решения на ВСС "се вземат на друго място" - "в две или три сгради, които не съвпадат със сградата на ВСС".

Нели Куцкова за Сарафов: Обвита с подозрения и без доверие номинация

Нели Куцкова за Сарафов: Обвита с подозрения и без доверие номинация

С отказ да подпише указ Радев може и да спъне избора

"Някои действия на ВСС действително дават основания за съмнения в тази посока", посочи тя. Това е порочна намеса и то скрита. Опасни са скритите влияния, подмолни течения и въздействия, които се упражняват и върху органите на управление на съдебната власт, и върху конкретни съдии при решаването на едно дело".

Олга Керелска не е оптимист, че съдебната система сама и отвътре би могла да реши своите проблеми, каквито призиви имаше в последните дни, а и каквато тези се прокрадва в заявленията за независимостта на съдебната система.

Според нея с политическа воля може да се преустанови намесата в дейността на ВСС и на всички органи на съдебна власт.

Иван Демерджиев преживява дежавю с избора на главен прокурор

Иван Демерджиев преживява дежавю с избора на главен прокурор

Този ВСС не можел да избере главен прокурор и председател на ВАС