Трима плевенчани и двама габровци бяха осъдени за разпространяване на наркотици край габровски училища, съобщават от пресслужбата на окръжния съд, цитирани от БТА.

Присъдите са постановени от Габровския окръжен съд на 22 февруари 2005 г., но са влезли в сила след като са били потвърдени от Върховния касационен съд.

Трийсетгодишният Веселин Велев от Плевен е осъден на осем години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Обвинението срещу него е, че от началото на лятото до 4 октомври 2003 г. сам или с други трима съучастници е разпространявал на публични места и в района на габровско училище наркотични вещества - цигари с марихуана, хероин и пико на обща стойност 1123 лева.
Осъденият Велев е бил признат за виновен и в това, че в жилище под наем в Габрово е държал хашиш, марихуана и амфетамини на обща стойност 4716 лева.

Двайсет и девет годишният Ивайло Василев от Плевен е бил осъден на три и половина години лишаване на свобода заради разпространяване на наркотици на стойност 430 лева на публични места.

Евгени Апостолов на 31години от Плевен е осъден на седем месеца лишаване от свобода заради разпространяване на цигари с марихуана на публични места.

Габровците Димитър Кънев (26 г.) и Петър Петров (27 г.) са били осъдени условно на три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок заради разпространяване на марихуана и хероин на обща стойност 417 лева.