Освободиха срещу парична гаранция по 5 000 лева шестимата граничари и митничари, задържани на ГКПП "Капитан Андреево" на 30 септември, решиха магистратите от хасковския окръжен съд, съобщи Хасково инфо.

Заседанието бе проведено по искане на адвокатите за изменение на мерките им за неотклонение в по-леки.

Според защитниците, митничарите и граничните полицаи вече близо 2 месеца са в ареста, а голяма част от разследването вече е извършена. Задържаните служители вече са отстранени от работа и не могат да възпрепятстват по-нататъшното разследване, бе доводът на адвокатите.

В подкрепа на тяхното искане е и факта, че двама от задържаните пък имат болни роднини, за които трябва да се грижат.

Арести на "Капитан Андреево"

Арести на "Капитан Андреево"

Акция на "Вътрешна сигурност" за разкрита корупция

От Софийска градска прокуратура възразиха срещу жалбите, защото според държавното обвинение не са настъпили обстоятелства, заради които да бъдат изменени мерките в по-леки.

В крайна сметка съдът измени мерките на Костадин Чорбаджиев, Георги Сирмов, Мариян Куртов, Петър Нацков, Константин Глушков от арест в парична гаранция на по 5000 лв., а за Валери Казаков от домашен арест също в гаранция от 5000 лв. В залата бяха близо 30 роднини и приятели на задържаните.

Шестимата бяха обвинени за вземане на подкуп от превозвачи. Сигналът дойде от турски шофьор, който прокуратурата използва като анонимен свидетел. Припомняме, на 2 октомври съдът остави шестимата в ареста.

Разследването се води от обвинител към Софийска градска прокуратура. Той пледира, че митничарите трябва да останат под стража. Съдия Тошка Иванова обаче реши, че справедливата мярка за неотклонение е парична гаранция в размер на 5 000 лв., за всеки от тях.

Решението на съда може да бъде обжалвано и протестирано пред Пловдивския апелативен съд.