От синдикат "Огнеборец" обвиняват вътрешния министър Валентин Радев и ръководството на Пожарната в манипулации на общественото мнение за исканията на огнеборците.
Това става ясно в отворено писмо от браншовата организация. Те канят на обществен диспут представители на ръководството на МВР и на Пожарната, където всяка страна публично да защити позициите си.

Според тях, манипулациите са по повод исканията на пожарникарите по време на протеста им от 14 октомври т.г. От синдиката оспорват мнението на ръководството, че затварянето на районни и участъкови служби не са от компетенцията на синдиката.

Пожарникари на протест срещу липсата на пари за службата и ниските заплати
Обновена

Пожарникари на протест срещу липсата на пари за службата и ниските заплати

Протестират и срещу закриването на пожарникарски служби

"Прозираме бягство за конкретика от тяхна страна (на МВР и пожарната - б.р.) да бъдат изяснени кои участъкови служби ще бъдат затворени, какъв брой служители ще бъдат засегнати от това "прегрупиране" и какви територии и брой население ще бъдат лишени от навременна реакция", пишат от синдиката.

Пожарникарите протестират срещу закриването на 12 служби

Пожарникарите протестират срещу закриването на 12 служби

Закрият ли се служби, служители ще напуснат, ще се получи вакум и ще се стигне до липса на хора

От "Огнеборец" не са съгласни с предвижданото различно процентно увеличение на възнагражденията на служителите в МВР и противопоставянето на съответните категории служители.
Също така твърдението, че Република България е на първо място по брой професионални пожарникари на 1000 души население, е манипулативно и несъстоятелно, пишат от синдиката.

Пожарникарите ни сами си купуват защитни облекла втора употреба

Пожарникарите ни сами си купуват защитни облекла втора употреба

Полицаи и огнеборци излизат на протест на Кръстовден

Не отговаря на истината и твърдението, че почти 99% от пожарникарите са оборудвани със защитни средства в регламентираните срокове на експлоатация, пише в писмото.

Синдикалното ръководство не е повдигало въпроса за липсата на техника, а сме алармирали за липсата на достатъчен финансов ресурс за нейната поддръжка, уточняват от браншовата организация.