Правителството ще изплати 6 обезщетения по дела срещу България в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

Първият случай е този с жалбата по делото "Чакалова-Илиева срещу България". Тя е свързана с опита на Чакалова-Илиева да оспори уволнението си, както и твърдението ѝ, че липса ефективен достъп до съд. ЕСПЧ постановява, че има нарушение на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, тъй като Чакалова-Илиева е била поставена в невъзможност законността на нейното уволнение да бъде разгледано от съда. България трябва да изплати обезщетение от 6000 евро за неимуществени вреди, разходи и разноски по делото.

Вторият случай - делото "Бойканов срещу България" е свързано с воденото срещу жалбоподателя наказателно производство за клевета заради писмо, което е изпратил на държавен съдебен изпълнител. В писмото Бойканов изразява критика за начина, по който съдебният изпълнител е осъществявал правомощията си. Районен съд признава Бойканов за виновен в клевета, нанесена на длъжностно лице и му налага глоба.

Европейският съд за правата на човека приема, че оглед целта, съдържанието, контекста и ограниченото въздействие на писмото, съдържащата се в него критика не обосновава общия размер на глобата. Според ЕСПЧ осъждането му за клевета е непропорционална намеса в правото му на свобода на изразяване на мнение. Съдът в Страсбург присъжда България да плати обезщетение от 2312 евро за имуществени и неимуществени вреди и 2810 евро за разходи и разноски.

"Унспед срещу България" е третото дело, за което ЕСПЧ намира държавата ни за виновна. Делото е свързано с отнемането в полза на държавата на товарен автомобил, собственост на дружеството-жалбоподател. ЕСПЧ решава, че "не е била налице възможност дружеството ефективно да оспорва отнемането на негови притежания, поради което не е постигнат справедлив баланс между защитата на правото на собственост на жалбоподателя и изискванията на обществения интерес". По това дело страната ни трябва да заплати обезщетение от 80 000 евро за имуществени вреди и 1500 евро за разходи и разноски по делото.

По делото "Л.Д. и П.К. срещу България" ЕСПЧ констатира нарушение на правото на зачитане на личния и на семейния живот. Според решението на ЕСПЧ Л.Д. и П.К. не са разполагали с правна възможност да оспорят извършено от страна на трети лица припознаване по отношение на две деца, на които двамата твърдят, че са биологични бащи. Присъдено им е обезщетение за неимуществени вреди по 6000 евро на всеки, както и 2456 евро на първия и 2045 евро на втория жалбоподател за разходи и разноски.

По делата "Петрови срещу България" и "Рашкова и Симеонска срещу България" ЕСПЧ решава, че са свързани с "прекомерното забавяне при обезщетяване в рамките на отчуждителни производства по реда на отменения Закон за териториалното и селищно устройство". В единия случай България трябва да заплати обезщетение в размер на 1527 евро за неимуществени вреди и 370 евро за разходи и разноски, а в другия - 5000 евро за имуществени вреди и 6000 евро за неимуществени вреди общо на двете жалбоподателки.