Нарушения при столовото хранене на учениците в Казанлък установи проверка на комисия с представители на Община Казанлък, РЗИ - Стара Загора, Областна дирекция по безопасност на храните - Стара Загора, и директори на училищата, съобщи БНТ.

Нарушенията са както от страна на директорите, така и на фирмите, осигуряващи храната - ЕТ "Янко Мермеклиев" и "Йоги 5" ЕООД.

Предвид това, че община Казанлък само отдава столовите помещения под наем, а директорите на училищата са тези, които осъществяват контрола по качеството, количеството на храната и самия организационен процес, кметът на Казанлък издаде заповеди, с които напомня на директорите вменените им отговорности и задължения по отношение на столовото хранене.

В хода на проверката комисията констатира нарушения и по отношение на фирмите, които приготвят и доставят храната на учениците.

Кметът на Община Казанлък разпореди да бъдат отстранени констатираните нарушения и предупреди, че при следващо нарушение договорите на фирмите ще бъдат прекратени.

Община Казанлък напомня на родителите да бъдат бдителни и, при съмнение за нередности по отношение на столовото хранене на децата им, да информират по надлежния ред директора на съответното училище.

Междувременно община Казанлък извършва спонтанни проверки на фирмите, осигуряващи храната в учебните заведения, целогодишно за периода на договорите им.