Върховният касационен съд отложи за смъртта на Ангел Димитров - Чората, починал преди 15 години по време на полицейско задържане, съобщава БНР.

На съд са петима полицаи от Благоевград, а през годините процесът претърпя обрати.

Заради заетост на единия от подсъдимите и на част от експертите медици покрай коронавируса делото беше отложено за началото на юли. Днес те трябваше да бъдат изслушани за причините за смъртта на Ангел Димитров.

Тъкмо споровете дали Чората е починал от задушаване при задържането му, или защото е имал здравословни проблеми и е злоупотребявал с наркотици са причина процесът все още да не е приключил.

През изминалите 15 години петимата полицаи бяха осъждани с различни по размер присъди и напълно оправдавани.

Петчленен състав на ВКС върна делото "Чората"

Петчленен състав на ВКС върна делото "Чората"

Полицаите, осъдени за смъртта на Чората, излизат на свобода

Към момента делото за пореден път е във ВКС и върховните съдии ще трябва да го решат по експертизите и доказателствата, събирани през годините.

Сред явилите се в съда експерти беше Цветелин Гатев от ВМА, правил експертиза за причините за смъртта на Чората преди 11 години. Той обясни, че в 27-годишната си практика е нямал случай да защитава експертиза отпреди 11 години.

Припомняме, Ангел Димитров - Чората почина при задържане в благоевградския арест на 10 ноември 2005 г. по време на акция "Респект" по времето, когато вътрешен министър беше Румен Петков, тогава от БСП.

Полицаите, осъдени за смъртта на Чората, настояват на невинността си

Полицаите, осъдени за смъртта на Чората, настояват на невинността си

Писали са писмо до всички институции, в което заявяват, че са осъдени несправедливо

След продължителен процес у нас с променлив резултат, през юни 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) стигна до заключението, че петимата полицаи са невинни.

През 2016 г. ВКС обаче възобнови делото за смъртта на Ангел Димитров - Чората, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска това. Основание за искането му беше решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург да осъди България на 1 юли 2014 година.

Осъдените петимата, участвали в акцията - Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Грахофски, Иво Иванов и Борис Механджийски - влязоха за излежаване на присъдата си след 14-годишна съдебна сага през април 2019 г .