Петчленен състав на ВКС отмени решението на предходния тричленен състав и връща делото за убийството на Ангел Димитров - Чората за ново разглеждане. Решението на ВКС е от днес по наказателно дело № 513/2019 г. и не подлежи на обжалване.

Делото е образувано по искане на осъдения Мирослав Писов, с присъединени искания от останалите осъдени - Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков. Също така по делото постъпи искане главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на наказателното производство.

ВКС отказа на Цацаров да пусне петимата полицаи, осъдени за смъртта на Чората

ВКС отказа на Цацаров да пусне петимата полицаи, осъдени за смъртта на Чората

В петък съдът ще гледа по същество искането на главния прокурор

Петчленният състав на ВКС приема исканията за възобновяване на наказателното производство за основателни по същество, макар и да не приема изцяло по изложените в тях съображения. Петчленният съдебен състав е констатирал, че предходният състав на съда е допуснал процесуални нарушения в дейността си по интерпретацията на събраната доказателствена съвкупност, което е обусловило фактически изводи, направени при несъобразяване с правилата на формалната логика. Според касационните съдии възприетата фактология по отношение на релевантните факти, не е резултат от еднопосочни и несъмнени изводи, а почива на предположения, както и на изводи по въпроси от областта на медицината, изискващи специални знания, които са извън компетентността на съда.

Един от основните и спорни моменти по делото, свързан с установяване на обстоятелствата от предмета на доказване и с пряко отношение за ангажиране наказателната отговорност на подсъдимите, е установяване на механизма и причината за настъпване смъртта на пострадалия Димитров.

След 14 години - по 7 години затвор за смъртта на Чората

След 14 години - по 7 години затвор за смъртта на Чората

Мирослав Писов определи решението като политическо

Петчленният състав на ВКС обсъжда и преценката за достоверността на показанията на двете свидетелки по делото, като приема, че съобщеното от тях не е анализирано в пълнота относно моментите, в които пострадалият е викал, че се задушава и кога е спрял, какво е било положението на тялото му в тези моменти, дали ударите са нанасяни и в последния стадии на асфикцията, хронологията на събитията и участието на петимата подсъдими.

Припомняме, Ангел Димитров - Чората почина при задържане в благоевградския арест на 10 ноември 2005 г. по време на акция "Респект" по времето, когато вътрешен министър беше Румен Петков, тогава от БСП.

След продължителен процес у нас с променлив резултат, през юни 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) стигна до заключението, че петимата полицаи са невинни.

През 2016 г. ВКС обаче възобнови делото за смъртта на Ангел Димитров - Чората, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска това. Основание за искането му беше решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург да осъди България на 1 юли 2014 година.

Осъдените петимата, участвали в акцията - Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Грахофски, Иво Иванов и Борис Механджийски - влязоха за излежаване на присъдата си след 14-годишна съдебна сага през април месец тази година.