С вял дебат парламентът създаде фигурата на специален прокурор, който ще разследва обвинител номер едно.

Поредният Франкенщайн - така от БСП определиха прокурора, който трябва да разследва главния прокурор. Левите не виждат логиката в създаването на такава фигура. За социалистите няма логика в създаването на такава фигура и тезата на вносителите от ГЕРБ е несъстоятелна.

Християн Митев от Обединените патриоти успокои, че нищо кой знае какво не се случвало.

Крум Зарков от БСП подчерта, че хората живеят с убеждението за несправедливост на съдебния процес. Проблемът не е какво влиза в съда, а какво не влиза, изтъкна червеният депутат, като посочи виновника за това - прокуратурата.

Гешев: Терминът независим прокурор е обиден за прокуратурата

Гешев: Терминът независим прокурор е обиден за прокуратурата

Препоръките на Венецианската комисия не са задължителни, смята новият главен прокурор

Предвижда се този прокурор да има 7-годишен мандат, да се номинира от не по-малко от шестима членове от Пленума на ВСС и ще се избира с обикновено мнозинство. Отбелязва се, че наличието на прокурор, ангажиран само с проверки и разследвания срещу главния прокурор, ще гарантира прякото му сезиране от компетентни органи или граждани, без същият да е зависим от получаването на информация от действащите прокурори или разследващи органи. Пленумът на ВСС определя датата на събеседването, което е публично и е предвидено неправителствените организации да могат да предоставят становища.

Американски дипломат: Липсва политическа воля за справяне с корупцията в България

Американски дипломат: Липсва политическа воля за справяне с корупцията в България

Джесика Ким е била федерален прокурор

Социалисттът Филип Попов се ядоса, че на инат управляващите искат да приемат закона напук на становищата на опозицията и на експертната общност.

Трябва да се въведена такава фигура, за да се изпълнят отправените към нас изисквания на европейските партньори, каза и Красимир Ципов от ГЕРБ. Освен това, по мнението му така щяло да се отговори на обществените очаквания.

С неговото изказване промените в НПК бяха приети окончателно.

На второ четене в комисия гласуваха независим прокурор да разследва главния

На второ четене в комисия гласуваха независим прокурор да разследва главния

Пpoeĸтът зa дoпълнeниe нa нa HΠK, c ĸoйтo ce измeня и cъдeбният зaĸoн

Припомняме, в края на 2019 година от Министерски съвет предложиха създаването на т.нар. независим прокурор в отговор на становището на Венецианската комисия.

Тогавашният министър на правосъдието Данаил Кирилов поясни, че със ЗИД на НПК и изменения в Закона за съдебната власт, се отговаря на изискванията, а предложението е съобразено със становището на Венецианската комисия. Въпреки това обяснение на законопроекта от Венецианската комисия последствие се получи отново отрицателно становище.

Само преди дни наследникът на Данаил Кирилов, Десислава Ахладова заяви, че не разбира притесненията на европейските ни партньори.

Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална структура

Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална структура

Критични бележки по съдебната реформа…

Докато депутатите обсъждаха темата от Министерство на правосъдието съобщиха, че министър Десислава Ахладова е участвала в неформалното заседание на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи", част "Правосъдие", проведено чрез видеоконференция. Обсъдени са теми, свързани със закрила на уязвимите възрастни хора в граждански и наказателни производства в трансгранични случаи. В рамките на заседанието е разгледана и темата относно фалшификациите и организираната престъпност в контекста на опазването на общественото здраве. Министрите са обсъдили и процеса на цифровизация на правосъдието, който е от съществено значение за осигуряване на навременен и непрекъснат достъп до правосъдие.