Пастирът Костадин Митев, обвинен за пожара в Кресненското дефиле, е с постоянен арест.

Съдът в Благоевград прие обвиненията на прокуратурата с квалификация за обществено опасно деяние и постанови постоянна мярка за задържане на 30-годишния мъж.

Въпреки твърденията на прокуратурата, че той е направил пълни самопризнания, в съдебната зала Митев каза, че е невинен и поиска да бъде освободен, съобщи БиТиВи.

Той заяви още, че се страхува и че не знае какво ще се случи с него оттук насетне. Според обвинението, което прокуратурата му повдигна, пастирът е изхвърлил незагасена цигара, която за минути е причинила пожара.

От незагасен фас лумнал пожарът над Кресна
Обновена

От незагасен фас лумнал пожарът над Кресна

Задържан е 30-годишен кравар

30-годишният мъж пасе стадото на природозащитна организация, която работи по опазване на лешоядите в Кресненския пролом. Според нейния председател обвиненията са скалъпени.

От Фонда за дивата флора и фауна ще осигурят правна защита на пастира Костадин Митев, потвърди пред БНР председателят на неправителствената екоорганизация Емилиян Стойнов: "За нас е важно да се установи истината", заяви Стойнов.

По думите му дори да е стартирал пожара по такъв начин, както се твърди, след това е учудващо как с толкова сили и средства не може да бъде загасен цели пет дни. Освен това пожарът съвпада точно с предпочитаното трасе за магистрала.

Ако бъде признат за виновен, пастирът може да бъде осъден на до 5 години.

Припомняме, в продължение на дни всеки ден средно по 500 души - пожарникари, военни, горски служители и доброволци, се бориха с огнената стихия в изключително труднодостъпната местност над Кресненското дефиле.

В потушаването на пожара се включиха и 70 единици техника, включително военни, и един частен хеликоптер. Едва днес властите обявиха, че стихията е овладяна, като продължава наблюдението в района, тъй като има все още отделни огнища, които тлеят.

Заради опасност бяха евакуирани и жителите на село Влахи.