Оръжието, с което вчера показно беше разстрелян великотърновският бизнесмен Петър Христов, е известно. По 49-годишният мъж е стреляно с чешки картечен пистолет "Скорпион", съобщава БНР, позовавайки се на собствени източници.

Според разследващите убиецът е професионалист. Такова автоматично оръжие се използва от професионални убийци за мокри поръчки по информация на Нова.

Предстои да бъдат направени полицейски експертизи, за да бъде потвърдено заключението за оръжието.  То идва от откритите късно снощи гилзи при повторен оглед на мястото на убийството. 

От "24 часа", позовавайки се на информация от МВР, съобщават, че камерите в района не са заснели убийството. Някой от устройствата за видеозапис дори не са работили. Все още не е ясно дали това умишлено е било предизвикано.

Убийството на Петър Христов - удар срещу управлението, убеден Румен Петков

Убийството на Петър Христов - удар срещу управлението, убеден Румен Петков

Не вижда в убийството политически контекст

Припомняме, разследването около убийството на бизнесмена Петър Христов продължава. Христов беше разстрелян показно вчера сутринта пред офиса си. Бизнесменът е получил осем куршума в гърдите, а последния е бил фатален.

Пряк свидетел на убийството е бил шофьорът на Христов. След като бизнесменът е бил застрелян, шофьорът му го откарал веднага във Военномедицинска академия. Въпреки усилията на докторите да стабилизират Христов, той умира около 10:40 часа - по-малко от час след престрелката.

Властите разследват няколко версии за убийството на 49-годишния мъж, но основната е, че нападението е свързано с бизнеса му.

Владислав Карамфилов - Въргала, който е близък приятел на застреляния мъж изтъкна, че Петър Христов никога не е участвал в някоя от групировките - "Никога не е бил мутра".

Отмъщение е логична версия за убийството на Петър Христов

Отмъщение е логична версия за убийството на Петър Христов

В България няма стабилно разследване

Бизнесменът се ползва с добро име във Велико Търново. Повече от 10 години Христов активно взима участие в събития значими за региона и не криеше връзките си с ГЕРБ. Името му се спрягаше близко до това на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Той е бизнесмен от Велико Търново. Цветан Цветанов е депутат от Велико Търново - нормално е един от успешните бизнесмени да има връзка с местното управление. Христов не е протеже на ГЕРБ", отсече Влади Въргала.

Времето и мястото на убийството на Петър Христов не са случайни

Времето и мястото на убийството на Петър Христов не са случайни

Влади Въргала: Нормално е Христов да е имал връзки с Цветанов

Сред версиите, които се проверяват, са такива свързани с бизнеса и личния живот на Христов. Полицията разследва и дали убийството е извършено заради оказаното от Христов съдействие при разкриване на престъпления на "Наглите".

Според Варгала разстрелът е извършен от човек, който има необходимост "да клати държавата". Влади Въргала не изключва възможна причина за убийството на Христов да е именно заради помощта му при разкриването на бандите на "Наглите" и "Килърите".

Христов е роден в Силистра. Името на бизнесмена често се свърза с лечението на Мануела Горсова, която пострада жестоко при катастрофата, причинена от двукратния световен шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. Бизнесменът беше основен дарител за нейното лечение. Освен това Христов е и съучредител на фондацията "Ангели в беда", която помагаше на пострадали деца и младежи с тежки мозъчни увреждания, получени вследствие на катастрофи.

Името на Петър Христов изплува и във връзка с делото на бившия шеф на териториалното звено "Борба с организираната престъпност" във Велико Търново Орлин Тодоров.

Припомняме, последното подобно убийство на бизнесмен беше точно преди две години - на 8 януари 2016 г. собственикът на модна къща "Агресия" Александър Антов беше застрелян в близост до дома си в Бистрица. Убийството му остана неразкрито, а извършителите не са заловени. Ден преди смъртта на Антов през 2016 година, бе застрелян Веселин Стоименов - бизнесмен, свързан с ВИС -2. Той бе убит във входа на блок в комплекс "Макси". Нападателите са използвали пистолет "Макаров" със заглушител.

Преди по-малко от месец на 18 декември 2017 година - на централната столична улица "Дунав" към 8:40 часа Иво Стаменов - 43-годишният началник на отдел Фискален контрол на НАП - София - беше прострелян в автомобила си. Стаменов е бивш полицейски служител. За случая главният прокурор Сотир Цацаров изтъкна, че изстрелът е един, а предполагаемото оръжие на престъплението е карабина.