Адвокат Емануил Йорданов поиска отлагане на делото срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Причината е възникване на здравословен проблем със слуха на Петрова, съобщи bTV.

Припомняме, че на първа инстанция тримата получиха присъди съответно 20, 15 и 12 години за взимане на подкуп в особено големи размери за издаването на разрешително за строеж. Основен свидетел по делото е бизнесменът Александър Ваклин.

Апелативният спецсъд назначи съдебно-медицинска експертиза за здравословно състояние на Биляна Петрова, след като на съдебното заседание днес тя съобщи, че не чува добре. 

Експертизата трябва да е готова 7 дни преди датата на следващото съдебно заседание, което е на 8 януари.

Съдът остави запорирани сметките на Иванчева и Дюлгеров
Обновена

Съдът остави запорирани сметките на Иванчева и Дюлгеров

Магистратите махнаха запора на сметката на Биляна Петрова

"Става въпрос за внезапно възникнал проблем със слуха, който доведе до спешна медицинска интервенция и Биляна в момента не чува, така че тя не може да участва пълноценно в каквото и да е съдебно заседание. Именно затова ние направихме искане за отлагане на делото за следващата определена дата, а съдът от своя страна назначи съдебно-медицинска експертиза, която да установи какво е състоянието ѝ", обясни адвокатът ѝ Емануил Йорданов.

Той уточни, че тя почти не чува, трябва да ѝ се говори много отблизо и по-високо.

Над месец община "Младост" забавила анализа на тефтерчето на Иванчева

Над месец община "Младост" забавила анализа на тефтерчето на Иванчева

Иванчева, Петрова и Дюлгеров искат да се вдигне запорът върху банковите им сметки

Припомняме, че на 20 ноември съдът остави запорирани сметките на Иванчева и Петрова. 

Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха арестувани публично в центъра на София на 17 април 2018 г. Те бяха задържани с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. На последното заседание по делото срещу тях обвиненият заедно с тях по-предишен кмет на столичния район "Младост" Петко Дюлгеров се отметна от показанията си, дадени в досъдебна фаза - а именно, че той е бил посредник между Иванчева и бизнесмена Александър Ваклин за рекордно искания подкуп от половин милион евро. Към момента Иванчева и Петрова са под домашен арест.

Защитата на Иванчева поиска отвод на Апелативния съд
Обновена

Защитата на Иванчева поиска отвод на Апелативния съд

Съдът отхвърли искането

Десислава Иванчева се яви на изборите за евродепутат и получи подкрепата на 30 310 души, което е 1.55%. Ден след евровота Иванчева заяви, че обмисля да се кандидатира за кмет на София.

На 27 юли тази година Иванчева призова за създаване на политическа партия с името "Непослушните". На 6 септември стана ясно, че Иванчева се кандидатира за кмет на София за местния вот на 27 октомври. Тя е подкрепена от Християндемократическа партия на България.

На 25 септември Общинската избирателна комисия в София отказа да регистрира бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева като кандидат кмет на София. Посоченият мотив беше, че предложението е внесено в Общинска избирателна комисия (ОИК) в Столична община извън законоустановения срок.

Два дни по-късно ЦИК разреши регистрацията на Иванчева за местния вот.

Иванчева и Петрова искат ГДБОП да разкрие кой е пуснал личните данни по делото им

Иванчева и Петрова искат ГДБОП да разкрие кой е пуснал личните данни по делото им

В документите са ЕГН на главния архитект на София, на служители на КПКОНПИ