В Пазарджишкия окръжен съд започна поредното заседание по делото за убийството на двете сестри Росица и Христина Белнейски. Представена беше експертиза, изготвена от директора на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев.

Тестът с детектор на лъжата, направен на единствения обвиняем по делото - Лазар Колев, показал, че той е съпричастен към престъпленията, извършени срещу сестрите Росица и Христина, заяви Стойчев.

Полиграфът е отчел съпричастност на обвиняемия към двойното убийство, като тези данни са потвърдени на 98%, съобщава БиТиВи.

По искане на защитата на подсъдимия обаче резултатите от изследването с полиграфа не бяха прочетени в залата, тъй като нямат стойност на доказателство.

Разпитани бяха психиатри, психолози и експерти, изследвали автомобила на обвиняемия.

Стана ясно, че подсъдимият неколкократно е бягал от ТВУ-та, изнудвал е майка си за пари, а под влиянието на алкохол и наркотици бил способен на всичко.

Според психологическа експертиза, основаваща се на база данни от местопрестъплението, свидетелски показания, ексхумация и веществени доказателства, извършителите на зверското деяние са двама мъже на възраст между 30 и 40 години.

Те, или поне единият от тях, живеели в близост до мястото на убийството и са били добре запознати с особеностите на околността. Поне единият от престъпниците е познавал и жертвите.

Извършителите са с добри материални възможности, хора с двойствен живот, имат многобройни сексуални контакти и са предприели действия по укриване на следите от престъплението.

Според Неделчо Стойчев Лазар Колев притежава някой от описаните в този психопрофил черти.

По думите му момичетата не са убити и изнасилени в местността "Грамадите", където бяха намерени труповете им. Всичко това е било инсценировка, а телата са оставени там с цел да бъдат намерени от властите.

"Изключвам възможността сам човек да го направи", коментира Стойчев и подчерта, че втори съучастник е помогнал за прикриване на следите.

След това, по настояване на защитата на Колев, делото продължи при закрити врата.

На предишното заседание бе представена тройната експертиза на доц. Мария Грозева, според която двете момичета са убити около 20 часа преди първия съдебномедицински оглед на труповете им.  Той беше направен на 1 февруари, 2006 г.

Данните от експертизата на Грозева поставят под въпрос виновността на Лазар Колев, защото той има алиби за дните след 28 януари.

Припомняме, според обвинителния акт по делото Белнейски, смъртта на момичетата е настъпила по време на изчезването им в нощта срещу 28 януари.

По-късно експертите, изготвили третата експертиза, отхвърлиха възможността сестрите да са загинали при катастрофа.

Според тях е трудно да се установи как са получени травмите по телата, както и последователността. „Вероятно раните са получени от множество удари или от твърди предмети," посочи доц. Петко Лисаев.