Депутатът от ДПС Александър Методиев, известен с прякора Бат Сали, е привлечен като обвиняем от Софийската градска прокуратура. На народния представител са повдигнати две обвинения. Едното е за противозаконно възпрепятстване на орган на властта да изпълни задълженията си, а второто – за хулиганство, съобщават от държавното обвинение.

Припомняме, че на 7 юли 2016 г. обвинител номер 1 Сотир Цацаров внесе в парламента искане за снемане на имунитета на Методиев. Впоследствие депутатът сам се отказа от имунитета си.

Искането на главния прокурор бе заради случка от 1 май 2016 година. Тогава, Методиев влязъл в Костенец с лекия си автомобил и извършил „тройно изпреварване” на забранено място. Намиращият се в района полицай направил знак на народния представител със стоп-палка да спре. Вместо да се подчини, Александър Методиев помахал с ръка на полиция, увеличил скоростта и подминал.

Минути по-късно на същото място полицаите спрели за проверка микробус. Единият от возещите се вътре мъже бил без документи за самоличност. Той бил поканен в полицейския автомобил за съставяне на акт. В този момент друг от пътниците се обадил по телефона на Бат Сали и го уведомил какво се случва.

Скоро народният представител пристигнал на мястото и започнал с груб тон да иска обяснения от полицаите защо съставят акт на „неговите хора”. Посъветвал нарушителя да не се подписа под акта и той го послушал. Освен това Методиев извадил картата си на народен представител започнал да я размахва пред полицаите и да афишира положението си на депутат.

Осъзнавайки, че така няма да въздейства върху служителите на реда да съставят акт на нарушителя, депутатът започнал да се държи грубо и цинично с тях. Поискал им отчет за цялата им дейност по време на дежурството. Отправил заплахи към полицаите, че ще ги уволни и „след три дни ще се видят вече цивилни”.

От прокуратурата допълват, че на Александър Методиев е взета мярка за неотклонение „подписка”.