Ние не наказахме председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Взехме управлението на Съдебната палата, защото цялостното му поведение на беглец от всички проблеми в съдебната система се прояви и в стопанисването на сградата. Това заяви пред Нова телевизия съдия Боряна Димитрова, член на ВСС.

Изказването й беше по повод отстраняването на Лозан Панов като стопанин на Съдебната палата заради заснетия в сградата музикален клип, в който има разголени момичета и дете с оръжие.

Димитрова посочи, че Висшият съдебен съвет е делегирал правомощията по управлението на съдебните сгради на председателите на съдилищата, като Съдебната палата в София е стопанисвана от председателя на ВКС. "ВСС е предоставил на тези стопани възможността за сключване на договори за наем, както и за заснемането на продукции. В настоящия случай би следвало да бъде съобразен и законът за културните ценности", посочи тя.

Лозан Панов вече няма да стопанисва Съдебната палата

Лозан Панов вече няма да стопанисва Съдебната палата

Той е отстранен с решение на ВСС

По нейни думи през 2016-2017 г., когато е било възложено управлението на Съдебната палата на Лозан Панов, той лично е сключвал договорите. След това е делегирал правомощията си на главния секретар и зам.-председател на Върховния ВКС. Димитрова заяви, че от този момент нататък всички договори, които е подписал, са недействителни поради липса на представителна власт. Според нея обаче това няма да доведе до сериозни проблеми по тяхното изпъление. Тя бе категорична, че престижът на съдебната власт е уронен.

"Този казус можеше да приключи и за 15 минути, ако председателят на ВКС беше казал, че се извинява и не е видял съдържанието на клипа. Вместо това, той прехвърли вината на съдебната охрана, на главния секретар, на министъра на правосъдието, на ВСС, че му бил дал образец на договор, който не бил съвършен, както и на рапъра и на филмовата къща", обясни Димитрова.

Рап клипът се вмъкнал в Съдебната палата като романтична комедия

Рап клипът се вмъкнал в Съдебната палата като романтична комедия

Шефът на ВКС посочва, че контролът по охраната е отговорност на правосъдния министър